Sám sa vypracoval z nuly a z trosiek vybudoval divadlo. Borodáč sa teraz dočkal premiéry

Na javisku Štátneho divadla Košice uvedú dnes večer (pondelok 25. januára) tak trocha nezvyčajnú inscenáciu. Má totiž troch autorov, odvíja sa od Troch sestier a venovali ju jedinému človeku - Jankovi Borodáčovi, ktorý vzkriesil košické divadlo. Inscenácia s názvom Borodáč alebo Tri setry sa dá pozrieť cez portál navstevnik.online.

25.01.2021 08:00
debata

Trikrát odložená svetová premiéra činohernej inscenácie pôvodnej slovenskej hry trojice autorov Michala Baláža, Michala Ditteho a Karola Horáka je poctou zakladateľovi košického divadla pri príležitosti 100. výročia jeho vzniku.

Inscenáciu v réžii Júlie Rázusovej pre pandémiu trikrát odložili. Podľa jedného z autorov Michala Baláža je Borodáč slovenským prototypom fenoménu „from zero to hero“. „Ako Forrest Gump, Johnny Cash, Andy Warhol… Vypracoval sa z obyčajného chlapca z najchudobnejších pomerov na najdôležitejšiu postavu svojho odboru, otca zakladateľa a rešpektovaného odborníka,“ vysvetľuje Baláž.

„Je neuveriteľné, čo za krátky čas urobil. Sedadlá dorezané, dokatované, divadlo zničené. A on nanovo vybudoval divadlo, trojsúborové,“ zdôrazňuje teatrológ a dramatik Karol Horák.

Konečná podoba inscenácie vzišla z pera autorov troch generácií a je zaujímavá aj scénickým spracovaním. Dej sa neodohráva len na veľkom javisku, menšie pódia sú aj v hľadisku či orchestrálnej jame.

„Spracovávali sme autentický príbeh košického divadla a priestor režiséra počas skúšok je hľadisko. Po vojne Borodáčovci prišli do zničených priestorov s vytrhanými stoličkami a bez jedinej žiarovky. To všetko určovalo koncept viacerých pódií, využitia súčasnej divadelnej techniky či citácie pôvodnej scény z Borodáčových inscenácie Troch sestier,“ vysvetľuje režisérka Júlia Rázusová. V jej inscenačnom tíme boli dramaturgovia Peter Himič a Miriam Kičiňová, odborný konzultant Karol Mišovic, autorka scény a kostýmov Markéta Plachá a autor hudby Michal Paľko.

Matej Erby ako Janko Borodáč a Alena Ďuránová ako manželka Oľga. Jano Štovka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SDK #Štátne divadlo Košice