Bačova žena aj Mata Hari: divadlo žije

Bačova žena, Madame de Pompadour, Édith Piaf aj Mata Hari. Verili by ste, že sa všetky stretnú na jednom mieste? Na divadelnom portáli navstevnik.online, cez ktorý si diváci môžu vybrať a sledovať inscenácie viacerých slovenských divadiel. Aj vo februári ponúkajú zo svojho repertoáru výnimočné činoherné inscenácie, balet, operu aj muzikál.

02.02.2021 17:00
Madame de Pompadour - K.Olasova  S.Sklovska Foto:
Karin Olasovú a Sisu Sklovsku môžu vidieť diváci v muzikáli Madame de Pompadour už dnes.
debata

Vášeň, dráma, smiech

Slovenské národné divadlo prinesie návštevníkom výber piatich vynikajúcich drám. Bačova žena je slovenská dráma antických rozmerov o žene medzi dvoma mužmi, príbeh milujúcej matky, ktorá si vybrala vernosť sama sebe. Morálne dilemy, ktoré nastoľuje klasik slovenskej drámy, sú aktuálne aj dnes. V inscenácii z repertoáru Činohry Slovenského národného divadla sa v hlavných úlohách predstavia Ján Koleník, Alexander Bárta a Diana Mórová. Bačovu ženu uvedú v utorok 2. februára o 20. hodine.

Pred západom slnka je silná rodinná dráma, v ktorej láska starnúceho muža a mladej ženy vyvoláva rozpaky a odmietanie. Dospelé deti dobre situovaného muža, ktorý sa o ne vždy vedel postarať, sú zrazu zneistené. A tak sa rozhodnú vziať veci do vlastných rúk. Vyhraďte si sobotný večer 6. februára pre divadlo a neoľutujete. Autorom drámy je nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Gerhardt Hauptman a Martin Huba získal za postavu Mathiasa Clausena cenu Dosky za Najlepší mužský herecký výkon.

Životný príbeh krásnej rakúskej cisárovnej Sisi napísal Viliam Klimáček pre Národné divadlo ako modernú historickú drámu, v ktorej nechýba vznešenosť, napätie, humor, láska ani smrť, v hlavnej úlohe s Táňou Pauhovovou (14. 2.).

V hre Mercedes Benz (19. 2.) Pán a Lucifer uzavrú novú stávku. Ide v nej o legendárnu rodinu uhorských dejín – Esterházyovcov a autorom hry je Péter Esterházy. Epizódy rodinnej kroniky sú tragické aj komické, na scénu prichádzajú kuruci a labanci, Turci aj komunisti a zaznie smiech Janis Joplin. Inscenácia získala cenu Dosky za Mimoriadny počin v oblasti činohry.

Najinteligentnejšia žena je priťahovaná k tomu najväčšiemu gaunerovi. Má síce usporiadané manželstvo, ale… Tento motív patrí slovenskej klasike Bál a autorke Božene Slančíkovej Timrave, ktorá vedela nazrieť do komplikovanej ľudskej duše s nadhľadom aj humorom. Uvidíte Táňu Pauhovovú, Alexandra Bártu a Jána Koleníka (27. 2.).

Skvelú dramatickú inscenáciu Jurgova Hana uvedie Štátne divadlo Košice. Na scénu sa dostáva jedna dedina, jedna rodina a mnoho vášní, problémy súčasnej rodiny, ktorá nie je schopná vytvoriť teplo domova (12. 2). Hlavné postavy stvárňujú Ivan Krúpa a Tatiana Poláková.

Hudba, tanec, spev

Tanečné gala predstavenie Umenie pre život vzniklo v SND na podporu Národného onkologického ústavu. Predstavia sa v ňom protagonisti svetových baletných scén z Viedne, Petrohradu, Paríža, Moskvy, Prahy, Stuttgartu a SND (13. 2. a 14. 2.).

V multižánrovom predstavení Édith Piaf zo Štátnej opery vznikla inscenácia naplnená emotívnou hudbou a tancom a sugestívnymi dramatickými výkonmi. Pod vedením režisérky choreografky Dany Dinkovej a hudobného skladateľa Branislava Kostku má Édith Piaf schopnosť dotýkať sa hlbín duše poslucháčov. Na portáli navstevnik.online ju Štátna opera uvedie v utorok 2. februára o 19. hodine.

Muzikálové divadlo Nová scéna prináša príbeh Madame de Pompadour (2. 2., 13. 2., 19. 2. a 24. 2.), milovanej aj nenávidenej milenky francúzskeho kráľa Ľudovíta XVI., ktorá zo zákulisia hýbala dejinami. Za muzikál plný vášne, žiarlivosti aj dvorných intríg získala Sisa Lelkes Sklovska ocenenie na medzinárodnom festivale. Sisa Lelkes Sklovska stvárni aj tajomnú femme fatale Matu Hari v štyroch predstaveniach, od 4. februára.

Celkom iný žáner ponúka Umelecký súbor Lúčnica, ktorý sa inšpiruje ľudovou kultúrou, hudobno – tanečným umením. V predstavení Slovenský triptych sú témou vystúpenia tanečného súboru, orchestra a speváckej skupiny pastieri, roľníci a remeselníci (5. 2. a 26. 2.). Slovenský ľudový umelecký kolektív prichádza s projektom Genezis. Príbeh o stvorení sveta a o prvých ľuďoch vznikol na biblické motívy z Prvej knihy Mojžišovej ako veľkolepo koncipovaný hudobno-tanečný program, doplnený filmovou projekciou (28. 2.).

Február je bohatý aj na operné predstavenia. Štátne divadlo Košice prinesie 4. februára svetoznámu operetu Netopier (Die Fledermaus), plnú očarujúcich tónov Johanna Straussa. Ako napísala dobová kritika: "Všetko tu švitorí, hudie, spieva a trilkuje ako uprostred jari“. Okrem Verdiho opery Macbeth (6. 2. a 24. 2.) a Donizettiho opery Maria Stuarda si návštevníci možu vybrať aj pozoruhodné spojenie prierezu najslávnejšou Verdiho operou La Traviata a jej slávnej predlohy Dáma s kaméliami Alexandra Dumasa ml. (26. 2.). Na portáli navstevnik.online si diváci môžu vybrať aj hudobnú Poctu Lehárovi či baletný Večer klasického tanca a ďalšie predstavenia slovenských divadiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné divadlo #Lúčnica #Štátna opera