Nový riaditeľ SND Matej Drlička začal s ozdravným plánom

Novým generálnym riaditeľom Slovenského národného divadla je od 5. januára Matej Drlička. Do funkcie nastúpil so svojím tímom odborníkov a v priebehu januára začali intenzívne pracovať na príprave nového rozpočtu, ozdravného plánu, dramaturgického a hracieho plánu a návratu umeleckej prevádzky.

05.02.2021 13:39
snd Foto:
Historická budova Slovenského národného divadla sa dočká rekonštrukcie.
debata

Matej Drlička vymenoval nových riaditeľov v jednotlivých zložkách v súlade so svojím projektom. Riaditeľkou Činohry SND je Miriam Kičinová, umeleckou riaditeľkou Baletu SND Nina Poláková a Andrea Skočeková povedie Balet SND ako riaditeľka. Do funkcie umeleckého riaditeľa Opery SND vymenovali Dalibora Jenisa, jej riaditeľom je Lubor Cukr a ekonomickým riaditeľom SND je Matej Bošňák.

SND predložilo ministerstvu kultúry (MK) návrhy na financovanie štyroch prioritných projektov na rok 2021 a požiadalo o financie formou prioritných projektov na umeleckú tvorbu činohry, opery a baletu. Nové vedenie SND sa pustilo aj do riešenia stavu historickej budovy SND a spolu s MK realizuje prvé kroky vedúce k rekonštrukcii ikonickej stavby.

Dôležitou úlohou pre nové vedenie SND je vyriešenie problémov, na ktoré poukázali závery z vnútorného auditu v SND, ktorý informoval o pochybeniach v oblasti finančného riadenia v období rokov 2018 až 2020. V rámci ozdravného plánu začalo SND proces vyrovnávania pohľadávok existujúcich nájomných vzťahov, ktoré siahajú až do roku 2016.

V úzkej spolupráci s MK sa vedenie SND v januári sústredilo predovšetkým na hľadanie východísk z dlhodobo neriešených problémov, najmä alarmujúceho finančného stavu SND. Operatívne riešilo záležitosti súvisiace s pandémiou. Pripravovalo krátkodobú i dlhodobú víziu dramaturgie všetkých umeleckých súborov. Začalo nadväzovanie zmysluplných kontaktov s organizáciami, s ktorými bude spolupráca efektívna a obojstranne užitočná. Matej Drlička vidí potenciál v spolupráci s Magistrátom hlavného mesta, preto oslovil primátora Bratislavy Matúša Valla.

Členovia baletného súboru sa za dodržania všetkých hygienických opatrení vrátia v pondelok 8. februára do skúšobného procesu. Rovnakým spôsobom sa postupne vrátia k umeleckej práci priamo v SND aj členovia ďalších umeleckých súborov. SND má vlastný interný systém testovania a komplexnú Covid stratégiu, a preto vie vedenie divadla lepšie odhadnúť a nastaviť proces návratu umeleckých a technických pracovníkov nielen do divadla, ale aj do umelecko-dekoračných dielní SND. <pe>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Matej Drlička #Činohra SND #Balet Slovenského národného divadla