Čo tak stráviť Valentína s Milenkami? Zlatá kolekcia z Bystrice je aj pre dospelých

V situácii, keď sú divadlá a celá kultúra zatvorené, Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici otvára divákom svoj archív.

11.02.2021 08:00
20 milenky bdnr1 Foto:
V antivalentínskom predstavení Milenky účinkujú Mária Šamajová, Marianna Mackurová a Alena Sušilová.
debata

Zlatá kolekcia predstavuje výnimočné a prelomové inscenácie zo 60-ročnej existencie divadla, ktoré zaznamenali mimoriadny úspech a dočkali sa stovky repríz. Teraz môžu návštevníci vojsť do divadla on-line prostredníctvom portálu ticket-art.sk a každú februárovú nedeľu sledovať predstavenia pre deti. Pre dospelých divadlo vybralo dve výrazné inscenácie.

Aký by bol Valentín bez Mileniek?

Valentínska oslava bude v divadle na Rázcestí netypická, pretože, ako je v tomto divadle zvykom, rado nabúrava stereotypy, a to najmä v mužsko-ženskom svete. Pred Valentínom, sviatkom zaľúbených, teda prichádza so šokujúcim a kontroverzným vyznaním na tému milenka. Inscenované čítanie z knihy rakúskej autorky a držiteľky Nobelovej ceny Elfriede Jelinek približuje najvýznamnejšie kapitoly zo života Brigity a Pauly, ktorých osudom je vydať sa alebo byť milenkami.

„K sviatku zamilovaných dňa 14. 2. sa viaže viacero legiend. My chceme podčiarknuť iný význam tohto dňa. A tým je V – day, antivalentín proti násiliu na ženách,“ vysvetľuje riaditeľka divadla Iveta Škripková. V divadle na Rázcestí vznikli viaceré vydarené a divadelne zaujímavé feministické inscenácie.

Titul Milenky s úspechom uviedli v roku 2008 v rámci atypických osláv MDŽ, vznikol v rámci projektu www.ruzovyamodrysvet.sk, ktorý sa venoval rodovému scitliveniu verejnosti. Milenky boli na programe divadla viac rokov práve 14. februára.

Všetky cesty vedú do Ríma. Žiadna z nich nevedie ku mne. Tento skoro dadaistický nárek predosiela inscenáciu s názvom Nostalgia, ktorú uvedú 23. februára o 19. hodine.

Nostalgia otvára tému fyzickej aj vnútornej emigrácie Slovákov a Sloveniek, novodobej migrácie za prácou, odhaľuje predsudky voči cudzincom, medzi národnosťami a rasami, xenofóbiu. Hra vznikla v divadle na Rázcestí ako projekt Ženské úteky v spolupráci so Štúdiom T.W.I.G.A. a divadlom NoMantinels.

Ešte tri darčeky pre deti

Počas celého mesiaca bude divadlo na Rázcestí vždy v nedeľu o 16. hodine uvádzať on-line archívne predstavenia pre deti. V nedeľu 14. februára príde za deťmi od 6 rokov Malá čarodejnica, hra Kristíny Vlachovej z roku 1997, ktorá mala obnovenú premiéru v roku 2001. O týždeň 21. februára ju vystrieda Ľadový vojvoda, pôvodná bábková hra z roku 1988.

Predstavenie podľa literárnej predlohy Jamesa Thurbera Třinástery hodin je určené deťom od 10 rokov.

V divadelnom archíve pre deti sa nájde aj legendárny príbeh Malá morská panna podľa H. Ch. Andersena z roku 1999 v spracovaní Anny Ondrejkovej. Predstavenie pre deti od 8 rokov uvedú 28. februára.

Bábkové divadlo na Rázcestí už teraz chystá novú premiéru, kabaret pre dospelých Na konci sveta vzniká tiež pri skúškach on-line. V roku 2020 v rámci #internetového divadla uviedlo dokopy 15 inscenácií pre deti a 13 inscenácií pre mladých a dospelých ľudí. Pripravilo projekt Divadlo ide do školy, neskôr aj do škôlky, domovov sociálnych služieb a najnovšie pridali aj centrá pre deti a rodiny (predtým detské domovy a diagnostické centrá).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bábkové divadlo na Rázcestí #Milenky