Štrajky vo francúzskych divadlách pokračujú, ministerka ich považuje za zbytočné

Umelci žiadajú otvorenie kultúrnych zariadení a väčšiu finančnú podporu.

12.03.2021 08:00
pandémia Francúzsko úrptesty divadlá Foto: ,
Dav sa zhromažďuje pred obsadeným divadlom Odeon, kde sa v piatok 5. marca začali protesty divadelníkov, ktoré pokračovali v Štrasburgu a pripájajú sa ďalšie francúzske mestá. Divadelníci, pracovníci kín a ďalších kultúrnych a kreatívnych odvetví požadujú väčšiu štátnu podporu po rok trvajúcich obmedzeniach, počas ktorých zostali bez príjmov.
debata

Protesty proti zatvoreniu kultúrnych zariadení, ktoré je vynútené pandémiou choroby COVID-19, sa vo štvrtok vo Francúzsku rozšírilo z Paríža a Štrasburgu aj do ďalších miest: napr. Pau, Toulouse, Bordeaux či Nantes. Herci, technickí zamestnanci divadiel i študenti múzických umení žiadajú od vlády otvorenie týchto ustanovizní i finančnú pomoc.

Toto najnovšie protestné hnutie sa začalo tento týždeň okupačným štrajkom v troch národných divadlách: v divadlách Odéon a La Colline v Paríži a v Národnom divadle v Štrasburgu. Štvrté národné divadlo, La Comédie-Française, sa zatiaľ k protestu nepripojilo.

Francúzska ministerka kultúry Roselyne Bachelotová označila v stredu tieto protesty za zbytočné a „nebezpečné, pretože ohrozujú miesta, ktoré predstavujú kultúrne dedičstvo“ krajiny.

Divadlo Odéon je symbolickým miestom, keďže počas študentských protestov v máji roku 1968 bolo obsadené niekoľkými stovkami ľudí. Táto situácia sa zopakovala aj v apríli roku 2016, keď budovu na protest proti reforme poistenia v nezamestnanosti tiež okupovali stovky ľudí.

Divadlá, kiná, múzeá a ďalšie kultúrne inštitúcie sú vo Francúzsku zatvorené už od vlaňajšieho októbra, keď bol v krajine zavedený posledný úplný lockdown. Naproti tomu opatrenia v

Dlhodobé ochromenie kultúrneho života vyvoláva vo Francúzsku čoraz väčšie napätie. Už minulý týždeň pochodovalo niekoľko tisíc ľudí v mestách po celej krajine, aby požadovali opätovné otvorenie kultúrneho sektora za podmienky dodržiavania epidemiologických pravidiel.

Francúzsko má jeden z najštedrejších podporných systémov pre umelcov a poskytuje životné minimum všetkým ľuďom, ktorí pracujú v oblasti umenia a médií. Tento systém je však v dôsledku pretrvávajúcej koronakrízy pod veľkým tlakom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #divedlníci protesty