Rozvoj kultúry ide proti menšinám, tvrdí bývalý štátny tajomník

Zverejnené reformné plány v oblasti kultúry obsahujú veľa zaujímavých, ale aj nebezpečných nápadov. Jeden z nich je však naozaj do oči bijúci, podlý a typický pre OĽaNO. Uviedol to bývalý štátny tajomník ministerstva kultúry (MK) Konrád Rigó (Most-Híd).

13.03.2021 15:10
debata

Rigó to konštatoval v súvislosti s prezentovaným materiálom pod názvom Reforma pre udržateľný rozvoj kultúry a kreatívneho priemyslu.

V dokumente, ktorý má ukázať smer, akým by sa mala zmena v kultúre a kreatívnom priemysle uberať, vyrušil Rigóa nápad transformácie Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

„V dokumente sa síce hovorí o rozšírení jeho pôsobnosti, ale bez pridelenia patričných finančných prostriedkov,“ upozornil Rigó.

Tvrdí, že transformáciou „zmizne“ ročne pol milióna eur. Nápad podľa neho poukazuje na to, že ministerka Natália Milanová (OĽaNO) si tzv. rozvoj kultúry na Slovensku predstavuje tak, že znevýhodňuje menšiny, a to nielen národnostné.

„Táto vláda prostredníctvom svojho programového vyhlásenia aj národnostným menšinám nasľubovala hory-doly, po roku, nielen na základe zverejneného dokumentu, možno pozorovať, že nechce dodržať ani status quo,“ mieni Rigó.

Dokument o reformných plánoch zverejnilo ministerstvo v pondelok (8. marca 2021). Definuje päť zásadných oblastí, ktoré chce rezort pomocou legislatívnych, personálno-technických a logistických nástrojov kvalitatívne meniť. Investičnú požiadavku na realizáciu celého plánu odhaduje na 246,5 milióna eur.

Reforma nástrojov na podporu kultúrneho a kreatívneho priemyslu sa odhaduje na 61 miliónov eur. Autori v rámci spomínajú transformáciu Fondu na podporu kultúry národnostných menšín na širšie koncipovaný fond na podporu kultúry menšinových skupín, s tým, že by sa mala dotácia v rokoch 2022 – 2026 každoročne zvýšiť o 500-tisíc eur.

V dotačnom programe Kultúra znevýhodnených skupín je alokovaných každý rok 980-tisíc eur. Dotácia Fondu na podporu kultúry národnostných menšín na tento rok je vyše osem miliónov eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #reforma #Ministerstvo kultúry #Konrád Rigó #kultúrna politika