Londýnska Royal Albert Hall za 150 rokov hostila Verdiho aj Hendrixa

Ikonickú stavbu s oválnym pôdorysom venovala pamiatke svojho manžela Alberta kráľovná Viktória.

29.03.2021 08:14
Anglicko kultúra cirkus Cirque du Soleil Foto: ,
Royal Albert Hall na snímke z roku 2015. Pred budovou pózujú členovia kanadskej cirkusovej spoločnosti Cirque du Soleil.
debata

Nielen koncerty klasickej hudby, ale aj rock, balet, tenis či box už hostial Royal Albert Hall v londýnskej štvrti Kensington.

Neprehliadnuteľná stavba s oválnym pôdorysom a veľkou sklenenou kupolou, ktorú venovala pamiatke svojho manžela Alberta kráľovná Viktória, bola otvorená pred 150 rokmi, 29. marca 1871.

Vystúpiť na pódiu tohto kultúrneho stánku, ktorý má okrem iného najväčší organ v Británii, si umelci považujú za česť.

Krátky film o histórii Royal Albert Hall, ku ktorému komentár nahovoril Mick Jagger.

Royal Albert Hall bola postavená v štýle talianskej renesancie. Architekti Francis Fowke a po ňom Henry Darracott Scott sa v návrhu inšpirovali ruinami rímskych amfiteátrov a v tomto štýle navrhli celý interiér.

Hala s rozmermi 90 krát 80 metrov je tvorená červenými tehlami a blokmi dekoratívnej terakoty. Unikána je sklenená strecha v kovovom ráme vypínajúca sa do výšky 45 metrov.

Odstraňovania podpier kupoly sa zúčastnili iba dobrovoľníci, pretože panovala obava, že sa môže zrútiť.

Strechu a dolnú časť Royal Albert Hall oddeľuje terakotový pás zobrazujúci triumf vedy a umenia, odkazujúci na účel, pre ktorý bola hala postavená. Budova potom môže podľa situácie pojať viac ako 7000 divákov.

Je tvorená priestrannými ochodzami a balkónmi, dvoma radami lóží zdobenými červeným zamatom. Stred sály tvorí kruhový priestor, zaujímavá je tiež možnosť troch rôznych umiestení podlahy v prízemí.

Svoje díiela tu uviedli Giuseppe Verdi, Richard Wagner nebo Edward William Elgar. Na odľahčenejšiu strunu tu potom zahrali Led Zepellin, Frank Sinatra, Janis Joplinová, Beatles, Jimi Hendrix, Liza Minnelliová či Bob Dylan.

V roku 1977 sa v hale konal záverečný koncert turné skupiny ABBA. Jednou z kurióznych akcií bol prvý zápas sumo mimo územia Japonska. Udalosťou z iného súdka je i každoročný festival vážnej hudby Proms.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Royal Albert Hall