Bratislavské bábkové divadlo zrekonštruujú za takmer tri milióny eur

Divadlo čaká kompletná rekonštrukcia, vrátane nového foyer, javiska a hľadiska.

29.03.2021 12:27
Bratislavské babkové divadlo Foto:
debata (1)

Bratislavské bábkové divadlo (BBD) zrekonštruujú za takmer tri milióny eur. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vyhlásil verejné obstarávanie na rekonštrukciu divadla vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Divadlo čaká kompletná rekonštrukcia zvonku aj zvnútra, vrátane nového foyer, javiska a hľadiska. BBD bude mať aj nové svetelné a zvukové technológie. „Rekonštrukcia spočíva v búracej časti administratívnej budovy, búranie zadných častí zázemia divadla sa v značnej miere už realizovalo, predmetom búracích prác bude odstránenie múru susediaceho so susednými budovami," uvádza sa v oznámení. Rekonštrukcia počíta s výstavbou priestorov, ako sú šatne hercov, sociálne zariadenia, skladové priestory, miestnosť na nácvik v mieste pôvodnej stavby, a so zelenou strechou.

„Pozemok je kompletne zastavaný. Súčasťou rekonštrukcie je aj výmena okien, vybudovanie výťahu v administratívnej časti budovy, repliky a repas dverí v interiéri, a na uličnej fasáde i úprava omietok," vymenúva obstarávateľ. Farebnosť existujúcej uličnej fasády je podľa BSK nevyhovujúca a projekt uvažuje nad novým farebným riešením. „V hlavnej a zadnej časti objektu sa robia zásahy v úrovni základov prvého a druhého nadzemného podlažia, pričom sa menia aj konštrukcie striech. V prednej časti objektu sa robia statické zásahy do konštrukcie zosilnenia krovu, výmeny krytiny a poškodených častí krovu na štvrtom nadzemnom podlaží. Objekt sa nachádza v pamiatkovej zóne a je pamiatkovo chránený," dopĺňa obstarávateľ.

Ideová príprava rekonštrukcie BBD sa začala už v roku 2008. Až súčasné vedenie BSK rozhodlo v roku 2018 projekt rekonštrukcie opätovne vzkriesiť. Rekonštrukcia sa síce spustila, avšak zhotoviteľ zo stavby odišiel a dielo nechal nedokončené. V roku 2019 samosprávny kraj projekt prepracoval a požiadal o udelenie súhlasu od stavebného úradu aj Krajského pamiatkového úradu v Bratislave. Spustenie rekonštrukcie minulý rok oddialila petícia obyvateľov za záchranu lipy, ktorú sa napokon podarilo zachrániť a zapracovať do projektovej dokumentácie.

Bratislavské bábkové divadlo vzniklo v roku 1957 pod názvom Štátne bábkové divadlo. Po nevyhnutnej rekonštrukcii v polovici 80. rokov minulého storočia existovalo tri desaťročia v provizórnych podmienkach. Od konca roku 2014, keď bola scéna z dôvodu nevyhovujúcich technicko-bezpečnostných podmienok v budove zatvorená, je divadlo nútené fungovať v cudzích priestoroch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavské bábkové divadlo