Známi herci ako na dlani. Pozrite sa, kde bývali, hrali a kde sa odohrával divadelný život

Viete, kde v Bratislave býval Jozef Kroner? O tom, že Július Satinský žil na Dunajskej, vie asi každý, ale poznáte adresu legendárneho Divadla na Korze zo 60. rokov? Prečo bábkar Anderle hral tajne a s kým susedil Jozef Bednárik?

30.03.2021 10:29
debata

Ulice aj pohostinstvá

Na špeciálnych Divadelných prechádzkach spoznáte cez internet kultúrnu históriu, desať slovenských miest uvidíte divadelným pohľadom. Zavítate do Banskej Bystrice, Bratislavy, Košíc, Liptovského Mikuláša, Martina, Nitry, Prešova, Sobotišťa, Trnavy a Zvolena, prejdete sa po miestach, ktoré sú spojené s osobnosťami slovenského divadla.

Socha Júliusa Satinského na Dunajskej ulici v... Foto: Shutterstock
Satinský socha Dunajská ulica Socha Júliusa Satinského na Dunajskej ulici v Bratislave.

Ocitnete sa priamo na ulici, kde známy herec či herečka bývali, alebo pred divadlom, kde sa každý večer tešili na stretnutie so svojimi divákmi, aj na ich obľúbených miestach v tom-ktorom meste. Spoznáte ich na stránke divadelneprechad­zky.theatre.sk.

Vďaka projektu Divadelného ústavu uvidíte desať slovenských miest divadelným pohľadom a tak ako na dobrom predstavení určite sa nudiť nebudete. Stačí si na mape vybrať jedno zo slovenských "divadelných“ miest a už ste v ňom ako doma, nakuknete dokonca aj do jeho kaviarní a pohostinstiev, spoznáte významné miesta a pamiatky a, samozrejme, miestne divadlo a osobnosti, ktoré sú s ním spojené ako autori hier, režiséri alebo herci.

Na každej divadelnej prechádzke je pripravený hutný textový sprievodca plný informácií a zaujímavostí.

Dozviete sa napríklad, že Kronerovci bývali v Bratislave najskôr na Košickej ulici a od roku 1972 na Moyzesovej ulici č. 1. "Byt na druhom poschodí vily patril pôvodne filmovému režisérovi Martinovi Ťapákovi, ktorý ho po presťahovaní ponúkol Kronerovcom.

Obľúbeným miestom Jozefa Kronera sa stal balkón, kde pri rannej káve rád pozoroval kvitnúcu magnóliu a v zime pripravoval sýkorkám loj," sprevádza návštevníkov na virtuálnej prechádzke teatrológ Karol Mišovic.

Režisér Jozef Bednárik mal garsónku v Nitre. Foto: Robert Hüttner
Jozef Bednárik Režisér Jozef Bednárik mal garsónku v Nitre.

Garsónku Jozefa Bednárika (1947 – 2013) a dvojgarsónku Adely Gáborovej (1940 – 2007) na Saratovskej ulici č. 42 (dnešná Farská ulica) v Nitre oddeľovala len priečka. Oba byty boli miestom častých stretnutí celej generácie divadelníkov tzv. zlatej éry Divadla Andreja Bagara v Nitre.

Prečo v divadle zbili policajta

V Trnave vo Wallnerovom hostinci malo stáť slovenské kasíno, ktoré by usporadúvalo slovenské divadelné inscenácie a predstavte si, že pri premiére hry Ferka Urbánka Jezuliatko došlo k incidentu: policajný komisár chcel hru prerušiť a mieril pištoľou do hľadiska, diváci však zhasli svetlo a komisára zbili…

Herec Andrej Mojžiš prežil celý profesionálny život vo Zvolene, býval v divadelnej bytovke a na chalupu chodieval len 6 km od mesta. Zastávka autobusu sa dodnes volá Mojžišovci. Herca, dramatika a režiséra Milana Lasicu si ľudia spájajú výhradne s Bratislavou, narodil sa na Moyzesovej ulici – avšak v celkom inom meste, vo Zvolene.

V Banskej Bystrici Anton Anderle (1944 – 2008) vytvoril svet tradičného marionetového divadla podľa vzoru kočovných predkov. Prečo musel v 70. rokoch hrávať bábkové divadlo najprv tajne vo svojom byte a v pivnici paneláka?

V Martine pôsobil nielen plodný autor dvanástich divadelných hier Július Barč-Ivan, ale aj popredný slovenský kníhkupec, kníhtlačiar, spisovateľ aj divadelník Jozef Gašparík (1861 – 1931).

V divadelnom súbore Slovenského spevokolu vytvoril vyše 150 postáv a okrem obľúbených kupletov napísal aj jazykovednú príručku Dĺžeň, mäkčeň a ypsilon na pomoc pri výučbe slovenského pravopisu.

Budova košickej opery, ktorej históriu môžete... Foto: Ľubo Stacho
KE OPERA foto Lubo Stacho Budova košickej opery, ktorej históriu môžete spoznať prostredníctvom on-line projektu Divadelné prechádzky.

Záborský napísal všetky svoje hry pri Prešove a dostal sa do sporu s Ľudovítom Štúrom. V divadle s jeho menom neskôr hrala činohra v budúcej kotolni. Prešovčan Janko Borodáč zasa po druhej svetovej vojne postavil divadlo v Košiciach z trosiek. Žiaľ, najslávnejší košický hotel Schalkház z roku 1873 v neobarokovom štýle v 60. rokoch zbúrali.

Patril k významným miestam bohémy, v jeho dvorane sa konalo prvé filmové premietanie na území Slovenska a vystupovali tam známi hudobníci aj herci, napríklad aj Vlasta Burian.

Slovenské divadlo má za sebou bohatú históriu, vlani ubehlo 190 rokov od prvého ochotníckeho predstavenia aj 100 rokov od vzniku Slovenského národného divadla.

Vyberte sa na virtuálnu on-line prechádzku po desiatich historicky významných slovenských mestách, v ktorých v minulosti prebiehal rušný divadelný život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadelné prechádzky