Eva Pavlíková oprašuje Banalitu lásky

Korona zavrela divadlá, ale hlava sa vypnúť nedá. Aj Eva Pavlíková si opakuje texty a snaží sa, aby naštudované hry nezabudla. Verí, že sa opäť stretne s kolegami na javisku a určite pocestuje aj do Prahy za dcérou Katkou.

01.04.2021 10:00
pavlikova hlavna FOTO Collavino-3475c Foto:
Herečka Eva Pavlíková
debata

Náročnú inscenáciu Banalita lásky, ktorá mala v Divadle Andreja Bagara premiéru na začiatku pandémie, ste hrali iba desať ráz. Nezabudli ste svoju rolu? Uvidíme ju azda aj na internete?

Nedávno som si prešla celý text inscenácie. Azda niečo ešte v tej mojej hlave zostane! V čase prípravy inscenácie Banalita lásky som denne najmenej dve hodiny sedela nad textom, pretože bol veľmi náročný – množstvo komplikovaných výrazov z filozofie a politológie. Takmer ročná prestávka teda mne ani inscenácii vôbec neprospieva. Nie som zástancom on-line predstavení, hoci viem, že je to jedna z možností v tejto smutnej dobe, myslím si ale, že ani toto predstavenie sa nedá nahradiť on-line prenosom. Technicky áno, ale – niet nad priamy kontakt s publikom. A to neviem kedy bude. Ako optimistka verím, že čo najskôr.

Čo vám ešte pribudlo do repertoáru, ktorý sa nehrá?

Za rok 2020 sme pripravili v našom divadle tri inscenácie. V marci mala premiéru hra Anny Saavedry a F.G. Lorcu Dom v réžii Mariana Amslera. Po náročných skúškach v septembri sme ju odohrali dvakrát. S režisérom Ľubomírom Vajdičkom sme odpremiérovali v septembri hru Jane Austenovej Láska slečny Elliotovej. Pribudla ešte jedna premiéra koncom novembra – Vlastníci v réžii Matúša Bachynca, ale nekonala sa ani jedna repríza. Vlani som mala s mojimi hudobníkmi šansónový koncert a plány na šnúru s týmto programom na celý rok 2020, v júli sme mali s kolegyňami točiť film. Všetko padlo.

Eva Pavlíková a Peter Oszlík v inscenácii... Foto: Collavino
Eva Pavlikova Vlastnici Collavino Eva Pavlíková a Peter Oszlík v inscenácii Vlastníci na doskách Divadla Andreja Bagara v Nitre.

Ste v kontakte s dcérou Katkou, speváčkou Katarziou, ktorá žije v Prahe? Má to tam lepšie ako vy v Nitre?

Je ťažké, že sa nemôžem stretať s blízkymi osobne. Či už s dcérou, alebo s rodičmi, ktorí žijú v Košiciach. Keď som ich išla navštíviť, stála som dve hodiny na test a mala som dve rúška. Aj tak som sa bála, že ich nakazím. Katka prišla na moju oslavu šesťdesiatky. Tiež s PCR testom a so strachom poriadne ma vystískať, aby náhodou… Som ako mnohé mamy, púšťam si jej videá, plačem pri nich a nehanbím sa za to. Katka vydala na jar 2020 nové CD Celibát. Mala naplánovanú šnúru koncertov, ktoré preplánovala na jeseň, ale – všetko padlo. Každý si vie predstaviť, čo to znamená pre človeka, ktorý sa živí hudbou. Katka je veľmi schopná a šikovná. Asi dva týždne pomáhala kamarátom v kuchyni, v reštaurácii, pomáhala kamoškám s deťmi. Počas uvoľnení mala on-line koncerty, ale teraz tiež rozmýšľa, čo ďalej, keď sa tento zlý sen skončí. Ja potom hneď pôjdem za ňou do Prahy!

Eva Pavlíková a Peter Oszlík v inscenácii...
Herečka Eva Pavlíková ako Hannah Arendtová v...
+3V Divadle Andreja Bagara v Nitre kvôli prísnym...

Vo vašom divadle sa teraz skúša hra Kým nastane ticho. Neprekáža vám, že ju chystajú samí mladí tvorcovia?

Mám veľmi rada mladých kolegov, s mnohými mám priam rodinné vzťahy. Verím, že sa postupne vrátime na javisko všetci, lebo niet nič krajšie, pravdivejšie a dojímavejšie, ako keď sú všetky generácie zastúpené na javisku.

Akú máte náladu po roku s covidom? Je to lepšie pred sviatkami?

Myslela som, že covid pominie za dva týždne. Pred rokom som chodila čítať deťom rozprávky on-line do divadla. Piekla som koláče, chlieb a vychutnávala si jar. To, že pandémia potrvá tak dlho a že prídu aj smutné časy strát blízkych či strach z ochorenia, to som pred rokom vôbec nepredpokladala. Divadlo a moja práca mi veľmi chýba. Keď ju tak dlho nemôžete vykonávať, berie to človeku dôveru vo vlastné schopnosti. Dostala som ponuku návratu do denného televízneho seriálu a musím sa priznať, že som sa potešila. Dostanem sa (s pravidelnými testami) medzi ľudí, učím sa texty, a tak si konečne trochu užívam.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Eva Pavlíková #Divadlo Andreja Bagara v Nitre #DAB #Vlastníci