Niekto príde a odhalí chronickú neistotu

Severan Jon Fosse je jedným z najvýznamnejších svetových dramatikov a jeho debutová hra Niekto príde sa dostane aj k slovenským divákom.

09.04.2021 11:00
niekto pride Foto:
Iveta Pagáčová a Ján Dobrík v inscenácii Niekto príde.
debata

Pre Mestské divadlo Žilina ju inscenoval režisér Eduard Kudláč. Stream sa rozhodli spracovať nie ako klasický a suchopárny záznam predstavenia, ale ako televíznu inscenáciu. Diváci môžu dielo vidieť už dnes od 18. h do nedele 11. apríla.

Meditácia o strachu

Jon Fosse nespadol režisérovi Eduardovi Kudláčovi z neba, už niekoľkokrát mal zámer inscenovať jeho dielo, no v kontexte súčasnej pandemickej doby sa mu zdala hra Niekto príde ako mimoriadne aktuálna. "Je to meditatívny typ textu, ktorý na emocionálnej úrovni fragmentárne analyzuje pokus o istotu či strach z niečoho nového. Práve v dobe, keď sa všetko spomalilo, mi prišlo ideálne inscenovať predstavenie v štúdiu, kde je priestor na experimenty,” približuje režisér.

A čím je Fosseho poetika príznačná? "Jon Fosse zapadá do kontextu severskej drámy, ktorá je úzko spojená s melanchóliou, prírodou, najhlbšími emóciami a duševnými pohnutiami hrdinov. Či už ide o vzťahové, alebo existenciálne témy, zasadené sú do kontextu so situáciami sveta, ktorý nás obklopuje. V tomto je typickým severským autorom a jeho poetika je mi veľmi blízka.”

Príbeh je napísaný ako klasický partnerský trojuholník, no chýbajú v ňom informácie o tom, kto sú postavy a akú majú prehistóriu. "Absencia dát o všetkých troch zúčastnených osobách vytvára možnosť špekulovať. To je však len scénický pôdorys. Tematicky zaujímavé sú zúfalé pokusy zasadiť naše životy do istôt, v čom neustále stroskotávame.”

Nie je stream ako stream

Text je písaný vo voľnom verši a koreluje s Kudláčovým umeleckým prístupom. "Pracujem s minimálnymi prostriedkami a tento, až takmer lyrický prístup, mi veľmi vyhovuje.” Kudláčova režijná interpretácia však pozmeňuje dej textu. V jeho inscenácii sa neodohrá v realite, ale v mysliach postáv. V ich pohľade na situáciu, ktorá nastala, a motivuje ich premýšľať. V úvahách hrdinov tak dostáva reálne kontúry.

"Všetky použité režijné výrazové prostriedky sú tomu prispôsobené. Zaujímavosťou je, že herci nerozprávajú naživo. Niekoľko mesiacov sme počas skúšok riešili intonačnú verziu predstavenia, ktorú sme nahrali a herci do nej na javisku rozprávajú. Nosná vrstva textu je však použitá ako samostatná významová línia, neslúži len ako súčasť situácie,” vysvetľuje umelec.

Kudláčovi od začiatku pandémie streamovanie nevyhovuje. "Nestreamujeme ani premiéry, ani živé inscenácie. Púšťali sme len záznamy inscenácií, ktoré divák nemal možnosť vidieť inak. Nie je to šťastný trend, divadlo je divadlom práve prostredníctvom kontaktu.” Ani Niekto príde neuvádza divadlo ako klasickú premiéru predstavenia, ale ako sprístupnenie audiovizuálneho záznamu inscenácie, ktorá je spracovaná filmovou rečou. "Nakrúcalo sa na štyri kamery a živý kontakt sa snažíme vynahradiť detailmi a montážou,” uzatvára režisér.

Vstupenky na inscenáciu Niekto príde sú dostupné na Ticketportal. Po zakúpení dostane divák e-mailom virtuálnu vstupenku s kódom a linkom na www.ticketportal.sk/video. Po vložení kódu sa jednorazovo sprístupní video.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mestské divadlo Žilina #Eduard Kudláč