Škriatkovia, elfovia aj hračky, ktoré ožívajú

Lochnesská príšera, elfovia, yeti, draky aj permoníci alebo škriatkovia aj hračky, ktoré ožívajú, a plačúce stromy. To všetko zažijú deti v sérii príbehov, ktoré pripravili bratislavské aj bystrické bábkové divadlá on-line.

10.04.2021 11:00
Sepoty lesa4  2 Foto:
Šepoty lesa, inscenácia Bábkového divadla na Rázcestí pre najmenších. Na snímke Filip Štrba, Katarína Gurová.
debata

Bratislavské bábkové divadlo chce divákom pripomenúť tradičné večerné štvrtky a nedeľné dopoludnia, ktoré pred pandémiou patrili k najnavštevo­vanejším, preto zvolilo tieto dva dni aj pre on-line predstavenia. „Tieto inscenácie už pracujú s filmovým jazykom, vďaka čomu získajú diváci aj z videného predstavenia novú skúsenosť,“ sľubujú tvorcovia.

Najbližšie, v nedeľu 11. apríla, uvedú hravú inscenáciu Neviditeľní pre deti od piatich rokov. V dobrodružnom príbehu sa vyskytujú bytosti ako Lochnesská príšera, elfovia, yeti, draky aj permoníci. Kde sa berie viera v tieto stvorenia a sú naozaj len rozprávkou pre malé deti? Diváci budú svedkami transformácie zvukov na hudbu, materiálu na živé bytosti, slov na poéziu, magických momentov zo sveta snov a fantastických objavov. Rozprávku možno sledovať aj z krajín EÚ a Veľkej Británie, trvá 55 minút a bude prístupná v nedeľu od 10.30 h do 16.30 h.

Príbehy stien podľa poviedok svetových autorov ukážu deťom od deviatich rokov zdanlivo slobodný svet, v ktorom ľudí od seba vzďaľujú viditeľné aj neviditeľné steny. Čo keby boli všetci rovnakí? Vyzerali by rovnako, správali by sa rovnako, mysleli by si a cítili by to isté? O tom hovorí inscenácia Iný pre deti od šiestich rokov. Rozprávky o malej tučnej víle podľa knihy českého pesničkára Jiřího Dědečka citlivo parodujú ľudské vlastnosti a konanie prenesené do sveta hračiek.

Bábkové divadlo na Rázcestí z Banskej Bystrice prinesie v nedeľu 11. apríla o 16. h láskavý príbeh Zamatový zajačik o tom, aké dôležité je ľúbiť, snívať aj chápať, pre deti od štyroch rokov. Neskôr deti spoznajú Výčiny slovenčiny, potom protiklamársku rozprávku o zamrznutých ušiach, zlom škriatkovi a dobrých palacinkách, ktorá sa volá O chlapcovi, ktorý vymenil svoju čiapku za čokoládu. Poľsko-slovenský tím sa inšpiroval lesnými tajomstvami. Plačú stromy? Bolievajú ich brušká? Bývajú choré? Dokážu schudnúť? Odpovie vám malý buk Bartolomej v inscenácii pre najmenších Šepoty lesa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici #Bratislavské bábkové divadlo