Divadlo Nová scéna dnes večer hrá pre nepočujúcich

Divadlo Nová scéna uvedie dnes o 20. h na portáli navstevnik.online unikátne predstavenie, ktoré je tlmočené do posunkového jazyka. Komédia Aj muži majú svoje dni je veselým pohľadom do života troch zdanlivo úspešných a sebavedomých zrelých mužov, majstrov v trikoch a receptoch na šťastné manželstvo. Práve si hovejú vo svojej tajnej skrýši pre chlapcov, ktorú objavili v zastrčenom kúte nákupného centra.

15.04.2021 08:06
nova scena aj muži maju svoje dni nepocujuci Foto:
Komédiu Aj muži majú svoje dni do posunkovej reči tlmočia (zľava) Barbara Randušková, Kamila Trévaiová a Eva Šoltýsová.
debata

Predlohu nemeckého autora islandského pôvodu Kristofa Magnussona dopĺňajú melódie slávnych hitov, ktoré nedávno lámali ženské srdcia. Na Slovensku je však táto inscenácia jedinečná najmä tým, že ju tlmočia do posunkového jazyka a na premiére ešte pred divákmi v divadelnej sále v novembri 2020 sa stretla s veľkým ohlasom.

Umeleckému tlmočeniu divadelného predstavenia predchádzala niekoľkomesačná príprava. Každý zo štyroch hercov mal svojho tlmočníka, ktorý jeho postavu v posunkovom jazyku hral, s výrazom, náladou, gestikuláciou, mimikou. Sledovať umelecké tlmočenie komédie bolo zážitkom. Aby mali rovnako kvalitný zážitok aj nepočujúci diváci on-line záznamu, uvidia tlmočníkov v pravom dolnom rohu, ako sú zvyknutí z televíznej obrazovky.

„Tlmočiť pred prázdnym hľadiskom si vyžadovalo oveľa väčšie sústredenie, aby sme zostali naladení v takej atmosfére, aby na nás nebolo poznať, že sme tam len sami štyria a predstavenie počujeme iba z reproduktorov. Verím však, že si takúto on-line formu predstavenia užijú rovnako počujúci ako nepočujúci diváci,“ povedala tlmočníčka Barbara Randušková. Režisér Svetozár Sprušanský je za novú skúsenosť vďačný. „Nepočujúci diváci spontánne tlieskajú špecifickým spôsobom – zdvihnutím a otáčaním rúk nad hlavou, bola radosť sledovať, ako si užívajú predstavenie a bol to zážitok aj pre nás počujúcich,“ spomína na premiérové reakcie publika. Ako dodáva, opäť sa potvrdilo, ako sa dajú k sebe navzájom nielen vytýčiť cesty, ale ako je potrebné sa na ne aj reálne vydať. „Lebo cesty sa budujú, aby sme sa spájali. Aby sme sa k sebe ,dostali'. A nám sa to v tomto prípade podarilo,“ vyhlásil režisér.

Divadlo Nová scéna uviedlo predstavenie tlmočené do posunkového jazyka po prvý raz, na Slovensku sa doteraz odohralo šesť iných inscenácií pre nepočujúcich, väčšinou detských (SND, LUDUS, LAB a SĽUK). V komédii Aj muži majú svoje dni sa predstavia herci Jevgenij Libezňuk (tlmočí Kamila Trévaiová), Martin Kaprálik (tlmočí Maroš Sovák), Marcel Ochránek (tlmočí Barbara Randušková) a Martin Šalacha (tlmočí Eva Šoltýsová).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nepočujúci #Divadlo Nová scéna