Spišské divadlo uvedie on-line Búračku

Keďže divadlá zostávajú stále zatvorené, jediný spôsob, ako môžu osloviť divákov, je on-line priestor. Spišské divadlo ho využije i dnes, keď o 18. h naživo odvysiela premiéru novej hry maďarského autora Györgya Spiróa Búračka. Vstupenky na ňu si záujemcovia môžu zakúpiť na webstránke divadla.

16.04.2021 12:00
debata

Spiró je jedným z najvýznamnejších maďarských dramatikov a spisovateľov súčasnosti. Získal už niekoľko ocenení, no ani u nás nie je celkom neznámy. Viaceré divadlá uviedli jeho hry ako Kvarteto, Sladký domov či Kuracia hlava, v preklade vyšla i jeho próza Jarná výstava.

Tragikomédiu Búračka predstaví divadlo v Spišskej Novej Vsi ako prvé na Slovensku. U našich južných susedov ju ocenili ako najlepšiu novú drámu v roku 2004.

Zápletkou je hromadná autonehoda, ktorá skupinu ľudí – v živote nútenú k čo najväčšiemu nasadeniu – prinúti, aby sa na chvíľu zastavili. Pestrá mozaika účastníkov kolízie pritom vytvára obraz o súčasnej spoločnosti založenej na neustálom raste a produktivite.

Autorovi vnukla nápad dopravná nehoda, ktorú sám zažil. „Odrazu som si všimol, že túto bezútešnú, sivú, škaredú, depresívnu križovatku stvoril Boh ako scénu pre súdobú komédiu. Videl som pred sebou sériu ťuknutí, účastníci tam musia dlho vyčkávať a všeličo sa medzi nimi udeje. Cítil som, že z toho môže byť komédia s mnohými súčasnými charaktermi, vlastne bez hlavných postáv, veď dnes je už po celom svete spoločnosť nútená pohybovať sa autami,“ priblížil Spiró.

Režisérom inscenácie je Karol Rédli, ktorý ju zároveň preložil z maďarčiny. Účinkujú v nej herci Spišského divadla Mikuláš Macala, Denisa Macalová Ďuratná, Filip Štrba, Adam Herich, Marek Lupták, Jozef Novysedlák, Mária Brozmanová, Veronika Kleščová, Kristína Kotarbová, Mikuláš Dzurík, Pavol Gmuca a ako hosťujúca herečka Anna Kačírová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #divadelná hra #Spišské divadlo #György Spiró