Režisér Dodo Gombár pripravil virtuálny seriál Zamrznutí

Režisér Dodo Gombár pripravil s hercami Mestského divadla Zlín virutálny seriál Zamrznutí. Prvý diel môžu diváci sledovať na youtube zlínskeho divadla, zachytáva skupinu učiteľov, ktorí sa počas pandémie koronavírusu stretávajú virtuálne pri príležitosti narodenín jednej z učiteliek. Ďalšie diely budú podľa Gombára nasledovať, teraz dopisuje dva, povedal.

25.04.2021 14:00
Dodo Gombár Foto:
Režisér Dodo Gombár.
debata

„Mal som víziu piatich, šiestich dielov. Nechávam to otvorené, reakcie sú celkom dobré. V hlave mám štyri diely, dorábam dva, ktoré sa venujú hlbšie jednotlivým postgavám. Postupne budú pribúdať ďalšie postavy, ktoré budú vnášať témy,“ uviedol režisér.

Spoluautorom nápadu je riaditeľ divadla Petr Michálek, k objavu nového žánru ich inšpirovali vlastné skúsenosti z videokonferencií. Podľa Gombára prišiel nápad na začiatku tohto roka.

„Zúčastňoval som sa rôznych konferencií, všetko je stále v on-line priestore, tento svet má svoje zvláštne pravidlá, uviedol Gombár, ktorý podľa jeho slov nechcel, aby bol seriál o divadelníkoch. "Pripadalo mi, že pekný ekvivalent je vo svete učiteľov, ktorí musia drobiť svoju prácu cez nové médiá, nie všetkým je to vlastné, je to pre nich tiež ťažké. Chcell som sa na nich pozrieť ako na ľudi, nebol však zámer si z niekoho robiť žarty, je to naopak prejav náklonnosti,“ uviedol Gombár, kteoý učí na JAMU a má zskúsenosti s on-line výukou.

Dodo Gombár Šesť konárov stromu Čítajte aj Dodo Gombár: Šesť konárov stromu

V seriáli vystupujú Milena Marcilisová, Kateřina Liďáková, Markéta Holcmanová, Marie Vojtěchová, Tamara Kotrbová, Pavel Vacek, Marek Příkazký, Radovan Král, Petra Králová a Zdeněk Julina. Pod Gombárovým vedením vznikli v Zlíne inscenácie Zvlčení, Mezi nebem a ženou či Žítkovské bohyně, teraz s hercami pripravuje hudobnú komédiu Šakalí léta.

Dodo Gombár (1973, Trnava)

V roku 1998 ukončil štúdium divadelnej réžie na VŠMU. Počas štúdia absolvoval ročnú stáž na divadelnej škole Circle in the Square Theatre School v New Yorku, kde sa prezentoval autorskou inscenáciou Tell me about birds (1997). Do povedomia sa dostal už svojimi študentskými inscenáciami, v ktorých prejavil zmysel pre kontrapunkt, vnímanie postáv a situácií a prepojenie výtvarnej stránky a réžie.

Dva roky pôsobil ako interný režisér v Divadle SNP v Martine, kde vytvoril výrazné inscenácie, ktoré svojou interpretáciou vybočovali z ustáleného vnímania daných textov v slovenskom, ako aj celosvetovom kontexte: R. Gerhart – D. Gombár – Pirátska rozprávka (1996), M. Gorkij: Na dne (1998), W. Allen: Zahraj to ešte raz, Sam (2001).

Dlhodobo a intenzívne spolupracuje s viacerými českými divadlami (divadlo Reduta pri ND Brno, Městské divadlo Brno, Divadlo Bolka Polívky, Činoherní studio Ústí nad Labem, Divadlo Petra Bezruče Ostrava, Švandovo divadlo na Smíchově a i.). V rokoch 2010 – 2019 pôsobil ako umelecký šéf Švandovho divadla v Prahe. Pôsobí ako pedagóg v Ateliéri réžie a dramaturgie JAMU v Brne. V roku 2011 natočil nízkorozpočtový film Smíchov pláče, Brooklyn spí, ku ktorému napísal aj scenár.

Viaceré jeho dramatické texty boli preložené do deviatich jazykov. Za svoju režijnú a dramatickú tvorbu získal viacero ocenení.

Divadelný ústav

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlín #Dodo Gombár