Hriech aj pastorkyňa idú do virtuálneho priestoru

Dva klasické príbehy, ktoré spája téma nemanželského dieťaťa, SND odvysiela vo štvrtok naživo.

28.04.2021 09:58
Hriech/Její pastorkyňa SND Maštalír Kerekeš Foto:
Vica Kerekeš a Tomáš Maštalír v predstavení Hriech, ktoré je súčasťou dvojpredstavenia Hriech/Její pastorkyňa.
debata

Ak ste vlani v septembri nestihli premiéru vydarenej inscenácie Slovenského národného divadla Hriech/Její pastorkyňa, využite šancu pozrieť si exkluzívne živé vysielanie vo štvrtok o 20.00 na stránke www.navstevnik.online.

Zdvojený názov hry odkazuje na národné klenoty českej a slovenskej dramatiky – Tajovského Hriech a Preissovej Její pastorkyňa totiž patrili k prvým premiéram v dejinách SND. Unikátne spojenie textov slovenského autora a českej autorky v jednej inscenácii sa stalo súčasťou osláv storočnice SND.

Oba príbehy spája téma nemanželského dieťaťa. Kým v Hriechu od Jozefa Gregora Tajovského ide o hru s čiernohumornými situáciami, ktorá sa dobre skončí, u Preissovej príbeh nechceného dieťaťa vyvrcholí tragicky. Spoločný večer týchto hier ponúka viacero zaujímavých konfrontácií, klasiku interpretuje s rešpektom, ale bez pátosu a piety – jednoducho ľudsky.

„Je to trochu experiment. Kým u Preissovej sa dá vybadať až akýsi antický pôdorys drámy s fatálnym koncom, Tajovský napriek náročnosti témy stavia Hriech tak, že miestami môže pripomenúť aj situačnú komiku,“ hovorí režisér Matúš Bachynec. Hra má výrazné scénografické riešenie – Barbora Šajgalíková navrhla zošikmený priestor (môže evokovať šikmú plochu, na ktorú sa postavy dostali), kde sa umne prelína dej Hriechu aj Její pastorkyne do jedného súvisiaceho celku. Pri premiére sedelo publikum z oboch strán javiska.

Matej Drlička, Matej Drlicka, Čítajte rozhovor Nový šéf SND Matej Drlička: Ego a rivalita k divadlu patria

V oboch rodinách, ktorých osudy sa na javisku stretli, sa narodí nezákonne splodené dieťa a nastáva okamih pravdy. V humornej Tajovského časti sa z Ameriky vracia otec paroháč a v hniezde ho čaká kukučie mláďa, kým u Preissovej sa odohráva tragédia plná zmaru, straty a zneuctenia. V inscenácii si postavy spytujú svedomie alebo vedú dialógy s najbližšími. Vydarené kostýmy navrhol Ján Husár, hudbu zložil Daniel Fischer, ktorý tiež stvárnil úlohu Lacu. Dramaturgom inscenácie je Daniel Majling. Herecky exceluje nielen Tomáš Maštalír v role Amerikánca paroháča, ale aj Vica Kerekes ako jeho žena či Gabriela Dzuríková ako rázna gazdiná trúsiaca skvelé hlášky, dobre ich v role sluhu Jana dopĺňa poslucháč VŠMU Matúš Beniak, skvelou Kostelníčkou je hosťujúca Dana Košická, Jenůfu hrá Anežka Petrová, jej nápadníka Števu, čo ju napokon ohrdne, Roman Poláčik. Hra je veľký zážitok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Hriech/Její pastorkyňa