Európske divadlá oživili renesanciu - filmom

Ťažkosti života počas pandémie reflektuje v projekte krátkych filmov s názvom "Predstavte si renesanciu divadla" 22 európskych divadiel z 18 krajín. Na projekte, ktorý koordinuje Európska divadelná konvencia (ETC) participuje aj Činohra Slovenského národného divadla (SND). Sériu krátkych filmov si môžu pozrieť záujemcovia zadarmo od 9. mája. Projekt potrvá do 4. júna. Informovala o tom Izabela Pažítková, tlačová tajomníčka SND.

11.05.2021 05:00
pandémia Francúzsko úrptesty divadlá Foto: ,
Vo Francúzsku sa v marci konali protesty divadelníkov, na snímke zhromaždenie pred obsadeným divadlom Odeon. Divadelníci, pracovníci kín a ďalších kultúrnych a kreatívnych odvetví požadovali väčšiu štátnu podporu po rok trvajúcich obmedzeniach, počas ktorých zostali bez príjmov.
debata

Renesancia bola explóziou kreativity po temných, morových časoch stredoveku. Oslavou krásy, múdrosti, vedy a architektúry. „Bola však aj časom dramatických zmien, hľadania nových optík či technologického rozvoja. Bola to tiež doba, ktorá pozdvihla myšlienku Európy a uviedla novú epochu ľudstva,“ uvádzajú autori projektu. V ich ponímaní predstavuje renesancia prerod divadla/diel vo virtuálnom priestore po roku strávenom v pandémii. Zúčastnené európske divadlá otestovali a odkryli nové scenáre a formáty, ktoré inscenovali v digitálnom priestore, v ktorom dokázali rozvinúť nové dramatické postupy. Do série filmov sa zapojilo 250 umelcov.

snd Čítajte aj Uzatvorili historickú budovu SND, je v havarijnom stave

Projekt odštartoval 9. mája, symbolicky na Deň Európy. Následne budú do 4. júna denne zverejňovať jeden film. Snímky budú dostupné na sociálnych sieťach ETC a na webstránkach zúčastnených divadiel.

Projekt Renesancia predchádza Týždňu novej európskej drámy, umeleckému podujatiu, ktoré ETC organizuje v dňoch 7. až 13. júna.

Cézar, filmová cena Čítajte aj Udeľovanie filmových cien Cézar poznačili protesty proti uzavretiu kín

Európska divadelná konvencia (ETC) vznikla v roku 1988, predstavuje najširšiu sieť verejných divadiel v Európe. Propaguje európske divadlo ako vitálnu platformu pre dialóg, demokraciu a interakciu, organizácia reaguje na súčasné publikum a reflektuje spoločenské zmeny a pohyb. Ponukou grantových programov a podujatí podporuje sieťovanie, profesionálny rozvoj a umeleckú spoluprácu divadelných profesionálov v celej Európe. V súčasnosti má 44 členských divadiel z vyše 25 krajín aj vďaka podpore programu kreatívna Európa v rámci Európskej únie. Činohra SND je členom ETC od roku 2000.

debata chyba
Viac na túto tému: #SND