V prípade Divadla Nová scéna sa ešte nerozhodlo

Ministerstvo kultúry (MK) zatiaľ stále neprijalo definitívne stanovisko v prípade výberového konania na post riaditeľa Divadla Nová scéna (DNS) v Bratislave. Rezort kultúry by sa mal rozhodnúť v priebehu najbližších dní.

14.05.2021 18:00
Divadlo Nová scéna. Foto: ,
Divadlo Nová scéna v Bratislave.
debata

Pre médiá to uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Viciaňová po piatkovom stretnutí ministerky Natálie Milanovej (OĽaNO) so zástupcami divadla.

Šéfka rezortu kultúry sa zo zástupcami divadla stretla už minulý týždeň, kde jej predložili kompromisný návrh o novom výberovom konaní.

„Dohodli sme sa, že si tento návrh prejdeme a na dnešnom stretnutí sa vyjadríme. Dnes prišli zástupcovia divadla s tým, že tento návrh už nie je na stole, a teda ho stiahli,“ poznamenala Viciaňová s tým, že ministerstvo prijme rozhodnutie v priebehu pár dní.

Zástupcovia divadelnej inštitúcie prišli v piatok tlmočiť spoločné stanovisko zamestnancov DNS. V ňom ministerku vyzývajú, aby akceptovala závery právoplatne uzatvoreného výberového konania. Zároveň by mala rešpektovať právo divadla na svojho zástupcu vo výberovom konaní a akceptovať ho v plnom rozsahu.

Dramaturg a režisér Svetozár Sprušanský potvrdil, že prípadné nové výberové konanie po analýze vylúčili, a to z hľadiska právneho aj z hľadiska chodu divadla.

„Dohodli sme sa, že budeme analyzovať návrhy, ktoré boli na stole. Jedným z nich bolo aj nové výberové konanie. Analyzovali sme ho z praktickej aj právnej roviny. Nové výberové konanie neprichádza do úvahy,“ zdôraznil Sprušanský.

Po piatkovom stretnutí a predložení stanoviska divadla odkázal, že ostatné kroky sú v rukách ministerstva kultúry a jeho vedenia. To zverejnilo začiatkom apríla zápisnicu z výberového konania, ktoré hodnotiaca komisia uzavrela na konci marca.

Výberová komisia určila za najlepšiu kandidátku súčasnú šéfku divadla Ingrid Fašiangovú, Milanovej odporučila jej vymenovanie. Následne prišlo k dodatočnému doplneniu zápisnice. Spomína sa v ňom možný konflikt záujmov víťaznej kandidátky s členkou komisie, rovnako tak technická chyba pri určení aritmetického priemeru hodnotenia.

Ministerstvo z tohto dôvodu oznámilo pokračovanie výberového konania. Začiatkom mája ministerka oznámila, že do funkcie vymenuje Petra Oravca, kandidáta na druhom mieste v hodnotení.

V piatok 7. mája však vyhlásila, že vymenovanie nového generálneho riaditeľa ešte nie je definitívne. DNS informovalo, že právna analýza ukázala, že postup ministerky je v rozpore s platnou právnou úpravou.

Na povinnosť rešpektovať zákon opätovne upozornil aj advokát Peter Haňdiak. Podľa neho je zákon nastavený jednoznačne a ministerka by tak mala postupovať. Ak by nevymenovala kandidáta z prvého miesta, došlo by podľa neho k veľmi vážnemu precedensu v histórii SR ako právneho štátu.

Poukazuje na rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý v rámci troch krajín povedal, že výkonná moc nesmie takýmto spôsobom zasahovať do výberových konaní a je povinnosťou prihliadať na výsledky zákonných výberových konaní.

Ak ministerka kultúry nerozhodne zákonne, je divadlo pripravené riešiť celú vec súdnou cestou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Divadlo Nová scéna