Iva Janžurová skúša hru v réžii svojej dcéry. V stredu oslávi jubileum

Herečka Iva Janžurová, ktorá oslávi 19. mája osemdesiatiny, pripravuje divadelnú hru Pustite ma von! Premiéru inscenácie francúzskeho autora Jeana-Marie Chevreta k jej jubileu uvedie 30. júna na Prima Hviezdnom lete pod žižkovskou vežou pražské Divadlo Kalich.

16.05.2021 17:00
Iva Janžurová (vľavo) a dcéra Sabina Remundová Foto:
Herečka Iva Janžurová (vľavo) a jej dcéra Sabina Remundová spolupracujú na novej inscenácii.
debata

K postave veľkej hviezdy parížskeho divadla a filmu, ktorá cestou na galavečer uviazne za bezpečnostnou roletou, si Janžurová spočiatku ťažko vytvárala vzťah. „Zo začiatku som si myslela, že si nenájdem s touto dámou nič spoločné. Dokonca som tú hru posunula Jane Paulovej, či by sa v látke nenašla lepšie ona,“ povedala Janžurová.

Mnoho spoločného s postavou herečky Joce de Guérandeovej nakoniec Janžurová objavila aj vďaka režisérke predstavenia, svojej dcére Sabine Remundovej. "Okrem toho, že pracuje veľmi obetavo a skromne, dodávala mi úprimnú dobrú náladu z hry. Každý nový deň nás to viac a viac bavilo. Nachádzali sme mnoho zaujímavých a skrytých vecí, ktoré mi umožnili prepojiť sa s postavou. Nakoniec musím povedať, že hra je veľmi dobrá a pán Jaromír Janeček ju veľmi dobre preložil, "uviedla Janžurová.

Remundová sa na javisku krátko objaví v úlohe Karolíny, väčšinu diania postaveného na texte však Janžurová potiahne sama. „Text je klamlivý v tom, že každá situácia je podobná tej predchádzajúcej alebo nasledujúcej. Budem hrať bez nápovedy, no ak sa nič zlé nestane, tak si budem vedieť poradiť,“ podotkla.

Remundová má narodeniny o deň skôr ako Janžurová. Malú spoločnú oslavu plánujú v reštaurácii. "Poznám mamičku zo všetkých možných uhlov a môžem tvrdiť, že mám skúsenosť so všetkými jej polohami. Ale stále je to pre mňa plné života. Vždy odvedie veľmi poctivú prácu, je do úloh stopercentne ponorená a zvedavá. Na javisku pôsobí ako dievčatko. Nevidím osemdesiatročnú dámu, ale dievčatko zo Žirovnice, ktorú poznám len zo starých fotografií. Jej ľudský a herecký prejav ma okúzľuje a čo je najcennejšie, jej ľudská láskavosť a vrelé srdce je možné vidieť v živote aj na javisku alebo vo filme, "konštatovala Remundová.

Iva Janžurová má aj ďalšie umelecké aktivity. S režisérom, hercom, dramatikom a divadelným pedagógom Miroslavom Krobotom bude nakrúcať prevažne v auguste film Šnajdr, predtým začne nakrúcanie televíznej rozprávky s režisérom Karlom Janákom a spolupracuje aj so zlínskou hereckou školou. „Vždy som si myslela, že v týchto mladistvých rokoch, ktoré mám, si konečne budem čítať všetky tie odložené knihy a možno sa pozerať na svoje filmy s pocitom, že som toho predsa neurobila málo, skrátka že si budem už len takto užívať. A napriek tomu je pre mňa stále dôležitejšie ísť ďalej vo svojej profesii a ešte sa v nej o niečo snažiť. Aj keď ma napadá, či toto nebude moja posledná divadelné rola,“ priznala Janžurová.

Na scéne Národného divadla sa objavila v roku 1960, kedy ešte ako poslucháčka DAMU stvárnila rolu v Čechovovej Čajke. Medzi jej najslávnejšie filmy patria Penzión pre slobodných pánov alebo Svadba ako remeň Jiřího Krejčíka, Petrolejové lampy a Morgiana Juraja Herza, Kočiar do Viedne Karla Kachyňu, Pane, vy ste vdova Václava Vorlíčka a filmy Alice Nellis Ene bene a Výlet. Pražské Divadlo Kalich uviedlo pred tromi rokmi premiéru autorskej komédia rendez-vous, ktorú Janžurová napísala na námet kolegyne Jany Paulovej. Vlani prevzala Cenu Kristián za celoživotný prínos kinematografii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Herz #Iva Janžurová