Divadlo Nová scéna už má novú riaditeľku. Povedie ho Ingrid Fašiangová

Novou generálnou riaditeľkou Divadla Nová scéna (DNS) bude Ingrid Fašiangová. Ministerstvo kultúry (MK) sa tak rozhodlo v záujme zachovania fungovania divadla a dôvery k novým procesom.

20.05.2021 12:40
Divadlo Nová scéna. Foto: ,
Divadlo Nová scéna má novú riaditeľku.
debata

Novou generálnou riaditeľkou Divadla Nová scéna (DNS) bude Ingrid Fašiangová. Ministerstvo kultúry (MK) SR sa tak rozhodlo v záujme zachovania fungovania divadla a dôvery k novým procesom.

Fašiangovú vymenujú do funkcie podľa zákona o divadelnej a hudobnej činnosti. „Tento postup zvolilo ministerstvo kultúry pre zachovanie plnej činnosti Divadla Nová scéna a možnosti pokračovať v plánovaných predstaveniach,“ oznámila hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová.

Hodnotiaca komisia opakovane odporučila na základe výsledkov výberového konania za riaditeľku doterajšiu šéfku DNS Fašiangovú. Ministerstvo však oznámilo, že v konaní našlo konflikt záujmov, ktorý sa týkal zástupkyne zamestnancov divadla vo výberovej komisii a mal ovplyvniť aj hodnotenie.

„Členovia komisie sa riadili smernicou, v ktorej neboli jasne špecifikované kroky, ako postupovať v konflikte záujmov v zmysle zachovania zámeru smernice,“ uviedla Viciaňová.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) si myslí, že smernica nemyslela na všetky situácie, ktoré môžu nastať v procese výberových konaní. MK podľa Viciaňovej pristúpi k lepšiemu a jasnejšiemu zadefinovaniu procesov v smernici výberových konaní tak, aby v budúcnosti nedošlo ani k podozreniam z konfliktu záujmov.

Do tohto procesu chce rezort zapojiť aj externé autority z neziskového sektora. Milanová po výberovom konaní oznámila, že do funkcie vymenuje druhého najlepšieho hodnoteného Petra Oravca.

Voči tomu sa ohradili nielen Fašiangová a dotknutá členka komisie Zuzana Šebestová, ale i zamestnanci DNS, ktorí označili konanie ministerstva kultúry za protizákonné.

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Divadlo Nová scéna #Ingrid Fašiangová #kultúrna politika