Astorka otvorila sezónu kultovým komiksom Rudo

Nebyť pandémie, divadelná inscenácia Láska. Prsty. Salman Rushdie, ktorá mala tento týždeň premiéru v Divadle Astorka Korzo '90, by zrejme vôbec nevznikla. Na jej počiatku totiž stojí čiernobiely komiks Rudo od Daniela Majlinga, špecifické kultové dielo, plné suchého humoru, zložené zo zdanlivo nespojiteľných komiksových poviedok.

22.05.2021 09:31
debata
Video
Ako sa dostal komiks do divadla? Režisér Michal Vajdička o novej inscenácii Láska. Prsty. Salman Rushdie v Divadle Astorka Korzo '90

Hru uvádzajú v Štúdiu A2 – Novom župnom divadle, ktoré má Astorka ako svoju druhú scénu už viac ako rok, dosiaľ ju však tvorcovia nemali šancu veľmi využívať. Zaujímavý podzemný priestor s tehličkovou klenbou je pre tento typ komorných inscenácií ako stvorený. Nová hra má silný potenciál podobne ako komiks Rudo stať sa kultovým dielom. Jej cesta na divadelné dosky ale bola nezvyčajná.

Zuzana Porubjaková, Marián Miezga a Juraj Kemka... Foto: TASR, Dano Veselský
SR Divadlo Astorka Láska Prsty Salman Rushdie Vajdička BAX Zuzana Porubjaková, Marián Miezga a Juraj Kemka počas verejnej generálky divadelnej inscenácie Láska, prsty a Salman Rushdie.

Majling je génius

"Pôvodne som mal v Astorke robiť Jamu deravú 2, ale je tam veľké obsadenie, a to sme si počas pandémie netrúfli skúšať. Rozmýšľali sme nad komornejšou vecou,“ hovorí režisér Michal Vajdička. Ako fanúšik Dana Majlinga a jeho komiksov sa ho rozhodol osloviť, či by komiks Rudo nevedel zdramatizovať pre divadelné dosky. Známy dramatik sa ale spočiatku zdráhal, lebo mal pocit, že sa to ani nedá. Režisér ho ale presvedčil, že medzi jednotlivými poviedkami nájde prepojenie. Keď našli obsadenie, začal písať dialógy hercom priamo na telo. "Bol som veľmi spokojný s textom, Dano potvrdil, že je génius,“ spomína Michal Vajdička. V komikse je viacero postáv, pre účely divadelnej hry ich Daniel Majling zredukoval na štyri.

Úlohu Ruda stvárnil Juraj Kemka, na ktorého sme v poslednom čase zvyknutí skôr ako na komediálneho herca. Tu ale hrá stoického intelektuála s neurotickými sklonmi, ktorý žije vo svojej intelektuálnej bubline, v kúpeľni skrýva slávneho spisovateľa Salmana Rushdieho a má problémy v milostnom živote. Zamýšľa sa nad existenciálnymi otázkami, nad zmyslom života a keď príde na odpoveď, zarazí ho to ešte viac. Hlavný hrdina typu Woodyho Allena sa najčastejšie stretáva so spolužiakom Soetkinom, ktorý je naopak skôr jednoduchší typ, čo zbytočne nešpekuluje. Ak, tak iba nad tým, ako by zo všetkého vytrieskal nejaké peniaze. Zahral ho Róbert Jakab a táto výrazná postava, ktorej dialógy sú prešpikované vulgarizmami, svojimi problémami a konfliktmi posúva dej dopredu.

Juraj Kemka Čítajte viac Juraj Kemka: Mám v sebe aj neurotika

Tretím do partie je veriaci ruský polomafián s fixáciou na Stevieho Wondera a na prsty na rukách, ktoré neváha zadlženým previnilcom odseknúť. A práve Soetkin je ten, ktorý má o ne prísť. Nielenže neintonoval pri spievaní pesničky Stevieho Wondera, ale mal "sekeru“ vo výške 40-tisíc a nebol schopný ju splatiť. Trom hlavným hrdinom sekunduje jediná žena, bývalá spolužiačka Nele (Zuzana Porubjaková), ktorá rozohrá partiu svojimi nejasnými signálmi. Pre hlavného hrdinu Ruda nie sú celkom čitateľné, a to ho dostane do značných problémov.

Presný timing a repliky

"Nájsť obsadenie nebol taký problém, lebo sme sa jednoznačne zhodli s autorom, kto čo bude hrať,“ vraví Michal Vajdička. Obavy skôr boli, aby herci dokázali uchopiť text. "Ten text sa nezdá, ale vyžaduje si veľmi presný timing, presné repliky. S tým chvíľu bojovali, ale nakoniec to dosiahli,“ dodáva režisér. Pre časté expresívne výrazy je hra určená pre publikum nad 15 rokov. "Viete si ale predstaviť Pulp Fiction s ľubozvučnou slovenčinou? Je to taký žáner, s tým sa treba zmieriť. Asi by tie postavy neboli uveriteľné, keby hovorili ľubozvučnou slovenčinou,“ dopĺňa režisér.

Juraj Kemka a Róbert Jakab počas verejnej... Foto: TASR, Dano Veselský
Divadlo Astorka Láska Prsty Salman Rushdie Juraj Kemka a Róbert Jakab počas verejnej generálky divadelnej inscenácie Láska, prsty a Salman Rushdie.

Postavu Soetkina si Róbert Jakab pochvaľuje. "Musel som načrieť do najjednoduchších častí svojho ja, vytiahnuť kombinatoristicko-špekulatívnu logiku. Je to výborne napísaná postava,“ vraví herec. Komiks, podľa ktorého hra vznikla, síce poznal, ale ako Soetkin sa nevidel ani náhodou. "Ale mám rád tento druh postáv, je zaujímavá, bolo na nej čo robiť. V každej postave hľadám okrem tých zlých aj dobré vlastnosti,“ hovorí herec. "Je to síce špekulant, notorický klamár, ale má dobré srdce. Možno sa to z toho ešte nevylúplo, ale budem sa snažiť to tam zakomponovať,“ doplnil Róbert Jakab.

V novom "tehličkovom“ priestore sa partia hercov cítila výborne. Zuzana Porubjaková, predstaviteľka Nely, si okrem kolegov na scéne, autora scenára a režiséra pochvaľovala aj scénu (Pavol Andraško), hudbu (Michal Novinski) a kostýmy (Katarína Hollá). Hovorí, že pri príprave inscenácie sa stretol team snov. Svoju postavu nevníma ako konkrétny charakter, ale symbolicky. "Je tam sama baba, je reprezentantkou ženstva v mužskom svete,“ povedala. Vraví, že Nele je akýsi prototyp, ktorý ukazuje, kde je kameň úrazu vo vzťahu Ruda k ženám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Astorka Korzo '90