Prehliadka hriechov sa začne lakomstvom a hnevom

Pod názvom Anómia 21 uvedie počas všetkých júnových nedieľ bratislavské Divadlo P. O. Hviezdoslava postupne 7 pôvodných hier. Ich témou je sedem smrteľných hriechov a keďže to by ako námet nebolo nič originálne, autori ich spojili so spoločenskými fenoménmi, ktoré dnes ľudí rozdeľujú.

04.06.2021 07:00
Bratislava by night Foto:
Nedeľná premiéra hry Bratislava by nihgt bude jednou z prvých.
debata

Ako to v skratke vystihla dramaturgička Darina Abrahámová, Anómia 21 hovorí o rozklade hodnôt. Toto cudzie slovo označuje nezákonnosť, ľubovôľu, bezprávie, teda stav spoločnosti, v ktorom prestávajú platiť normy a pravidlá.

Iniciátorkou výnimočného divadelného projektu je nová šéfka DPOH Valeria Schulczová (známa tiež ako autorka oceňovanej hry Leni v SND). Tá hovorí, že sedem hriechov bolo dosť atraktívnych na to, aby vybudili tvorivosť jednotlivých autorov. Každý "spracoval“ jeden hriech a jeden fenomén, napríklad mladá režisérka Daša Krištofovičová k hriechu lenivosť pripojila fenomén klimatickej zmeny, debutujúca 78-ročná dramatička Oľga Feldeková vo svojej hre Sto bábik hovorí nielen o lakomstve, ale aj o rodovej rovnosti, Juraj Šebesta v diele Bratislava by night spojil hnev a korupciu, Uršuľa Kovalyk v hre Opatruj sa, Júlia rozoberá pýchu a domáce násilie. Každý tvorca mohol písať len pre troch hercov. V siedmich hrách teda účinkuje 21 hercov, čo je podľa Valerie Schulczovej popri roku vzniku hier ďalšie vysvetlenie číslovky 21 v názve projektu.

Predstavenie Sto bábik Oľgy Feldekovej uvedie... Foto: DPOH
Sto babik Predstavenie Sto bábik Oľgy Feldekovej uvedie DPOH v nedeľu.

Autori zdôrazňujú, že v žiadnom prípade nechcú moralizovať a poukazovať na hriešnikov, skôr si kladú otázky a hľadajú odpovede. Mnohé hry sú veselé, aj Juraj Šebesta, ktorého hra má premiéru už v nedeľu 6. júna, hovorí: "Snažil som sa tam prepašovať humor, keďže som v tandeme s Oľgou Feldekovou.“ V jeho hre účinkujú Jana Oľhová, Miroslav Noga a Jakub Švec, v inscenácii podľa scenára Oľgy Feldekovej zasa Anikó Vargová, Lucia Siposová a Michal Spišák. Ku všetkým siedmim hrám pripravila scénu Eva Rácová, kostýmy Simona Vachálková a o hudbu sa postará Martin Hasák.

Valéria Schulzová, Čítajte viac Každú nedeľu dva hriechy. To je nový projekt DPOH

Zaujímavosťou je, že len tri hry sa odohrajú na klasickom javisku, ďalšie uvidia diváci v Kostole Klarisky (napríklad predstavenie Petra Scherhaufera Cena za závisť) a v CO kryte DPOH. Ten je dejiskom hry Michaely Zakuťanskej Lenivosť o vysokoškolskej profesorke v podaní Petry Vajdovej. Príbeh sa odohráva v budúcnosti – v roku 2040 a profesorka je maturantkou z roku 2021, nevychádza z bytu a pred realitou uprednostňuje virtuálny život, aj jedlo si tlačí na 3D tlačiarni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava #Oľga Feldeková