Zuzana Kronerová ako kozmonautka v divadle GUnaGU

Viete o tom, že nám zatajili prvú slovenskú kozmonautku? Letela do vesmíru hneď po Gagarinovi, ale nikto o tom nevedel! Túto historickú nespravodlivosť sa pokúša napraviť nová hra Viliama Klimáčka v divadle GUnaGU nazvaná Hups! s podtitulom Budúcnosť už nie je, čo bývala. Premiéru má v sobotu 5. júna.

04.06.2021 09:00
HUPS foto c Ctibor Bachray   01 Foto:
Predstavenie Sto bábik Oľgy Feldekovej uvedie DPOH v nedeľu.
debata

"Je to sci-fi komédia, ktorú som napísal pre Zuzku Kronerovú z pohľadu mojej aj jej generácie o tom, ako nás vlastne veda sklamala. Sľubovali nám dovolenky na Mesiaci, Saharu plnú jazier a že po roku 2000 už nebudeme poznať žiadne choroby, čo dnes vyznieva paradoxne. A je to tiež hra o tom, že Zem je v takom stave, že by sme najradšej nasadli do rakety a odleteli preč,“ hovorí autor a režisér Viliam Klimáček.

V novom predstavení dokonca aj sám účinkuje, pretože viacerí kolegovia sa z nedostatku hereckej práce medzičasom vrhli na podnikanie alebo robia trénerov jogy či vo fitnes. Nie je to však hra o pandémii, o tej hovorí iná novinka s názvom Eva robí z domu, ktorá je na programe divadla GUnaGU v piatok 11. júna.

V retro atmosfére predstavenia Hups! hrajú významnú úlohu kostýmy a scéna Silvie Makovickej v štýle 60. rokov, ktoré majú svoje osobité čaro. V predstavení zaznie aj opera venovaná Lajke, prvému psovi vo vesmíre. Je to zrejme najkratšia slovenská opera, ktorú zložil Slavo Solovic, a trvá 5 minút. "K štýlu made in GUnaGU patrí aj spracovanie vážnych tém s humorom,“ dodáva Viliam Klimáček, zakladateľ a riaditeľ divadla.

"Hrám prvú slovenskú kozmonautku, ktorá obieha okolo Zeme a rozpráva svoj príbeh o absurdnom živote v Sovietskom zväze a v Československu. Je to retro sci-fi, ale veľmi dnešné, o tom, čo nájdeme na našej modrej planéte a ako s tým, kam to všetko smeruje, nedokážeme nič robiť. Ale ako je už u Viliama Klimáčka zvykom, pozerá sa na vec z nadhľadu a s humorom. Viac prezradiť nemôžem, ale s podtitulom hry Budúcnosť už nie je, čo bývala, sa celkom stotožňujem,“ hovorí o novej hre Zuzana Kronerová. Okrem nej a Viliama Klimáčka v predstavení účinkuje aj skalný člen divadla Viktor Horján a mladý talentovaný David Hartl.

Po dlhej vynútenej prestávke divadlo GUnaGU bude hrať pre divákov celé leto, v júni, júli aj v auguste a mnohé predstavenia odohrajú vonku, na nádvorí Zichyho paláca, niektoré vnútri vo svojej domovskej sále. Medzi inými pripravili aj predstavenia Youtuberi ako súčasť akcie Vezmite tínedžera do divadla a tiež aj rodinnú hru Online o závislosti od počítačových hier a kyberšikanovaní detí na internete.

Predstavenie Hups!

Sci-fi komédiu o prvej žene kozmonautke Viliama Klimáčka uvádza divadlo GUnaGU.

Fotogaléria
Zuzana Kronerová ako kozmonautka.
Viktor Horján a Zuzana Kronerová v predstavení...
Jednu z postáv stvárni David Hartl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Kronerová #Viliam Klimáček #GuNaGu