Dušan Kaprálik odchádza zo súboru Divadla Nová scéna

Dlhoročný člen súboru Divadla Nová scéna Dušan Kaprálik uzatvára svoje takmer päťdesiat ročné pôsobenie v Divadle Nová scéna. Za toto obdobie stvárnil na divadelných doskách množstvo dramatických, tragikomických aj komediálnych postáv v činoherných i muzikálových predstaveniach.

10.06.2021 07:00
Karol Čálik a Dušan Kaprálik Foto: ,
Karol Čálik a Dušan Kaprálik (vľavo) v komédii Sluha dvoch šéfov.
debata

To, že sa dal nakoniec zlákať herectvom, aj keď bol na strednej škole výborným riešiteľom fyzikálnych olympiád a pomýšľal študovať fyziku, dodnes neľutuje.

„ Divadlo mi vždy dávalo slobodu. Nemusel som bojovať s realitou, ale s úprimnosťou životných situácií postáv, ktoré vymyslel niekto úplne iný. Je to nádherná detektívka. Nemá nič spoločného s politickým bojom, s osobnými problémami, v tom dobrom prípade ani so snahou páčiť sa, ale má mnoho spoločného s hľadaním. S hľadaním pravdy, krásy, harmónie, nenávisti, zloby, svinstva. Taký je život. A o tom sa oplatí rozmýšľať a v umeleckom diele ho realizovať. Bez nároku moralizovať, škatuľkovať, pretože názor si musí vytvárať divák,“ hovorí herec.

A prečo sa Dušan Kaprálik rozhodol uzavrieť dlhú životnú kapitolu spojenú práve s Novou scénou? „Zdravie je pre človeka priorita a človek musí vedieť, kedy je to akútne. Hovorí sa mi o tom ťažko, ale je to tak. Neopúšťam divadlo, budem chodiť, budem sledovať, budem pomáhať, ale už nemôžem byť závislý na dennom fermane, už si musím dopriať luxus rozhodovať sa sám, do čoho pôjdem a do čoho nie. Želám divadlu len to najlepšie a myslím si, že je to divadlo vynikajúce.“

Budúca sezóna je zasvätená oslavám 75.výročia vzniku Divadla Nová scéna. "Pre jedného z jeho bardov Dušana Kaprálika to bude obzretie sa za takmer 50 ročnou históriou interného pôsobenia v divadle. V mene divadla, všetkých kolegov, priateľov, hereckých žiakov mu patrí veľké ďakujem za jeho denno-denný umelecký prínos, profesionalitu a ľudskosť. Z nášho divadla odchádza zamestnanec, nie však „pán“ herec, a preto sa tešíme na inscenácie, v ktorých svoje roly dohrá ako hosť nášho divadla,“ povedala generálna riaditeľka Divadla nová scéna Ingrid Fašiangová.

Dušana Kaprálika tak budú môcť diváci vidieť v muzikáli Mamma Mia!, činohre Rozum a cit a rozprávke Kozliatka a vlk, v ktorej účinkuje celá jeho rodina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Nová scéna #Dušan Kaprálik