Ďalšie hriechy na víkend

Bratislavské mestské Divadlo P. O. Hviezdoslava (DPOH) uvádza v nedeľu premiéru ďalších dvoch hier, ktoré kombinujú základné hriechy s tými súčasnými. Ide o premiéru dvoch divadelných hier na dvoch rôznych miestach. Začína sa o 19. h v sále DPOH, kde na divákov čaká jednoaktovka Ecce homo, ktorú napísal Matúš Bachynec a Lucia Mihálová, režijne ju pripravil M. Bachynec.

19.06.2021 12:00
Cena za zavist Foto:
Predstavenie Cena za závisť rozvíja tému homofóbie.
debata

Hlavným hriechom je obžerstvo, ktoré sa premieta do súčasných neduhov spoločnosti, ktorými sú rasizmus a xenofóbia. Hra o fyzických, ale aj duševných obžerstvách, ktoré nám zabraňujú vidieť to najpodstatnejšie – človeka, si kladie otázku: Prečo zomrela Jana? Traja ľudia rozprávajú príbeh rómskeho dievčaťa, ktorého osud predurčila farba pleti. V hre účinkujú Táňa Pauhofová, Emil Horváth a Ľuboš Kostelný (v alternácii s Jakubom Rybárikom).

Druhá časť predstavenia sa odohráva v niekdajšom kostole Klarisky, kam sa diváci presunú o 20. h. Hra autora Petra Scherhaufera Cena za závisť rozvíja tému homofóbie a vznikla v réžii Mariána Amslera. Štefan a František tvoria už 30 rokov homosexuálny pár a vychovávajú imaginárneho syna Luciána, tiež geja. Jedného dňa ich príde navštíviť Františkov heterosexuálny brat Jozef, promiskuitný zubár, ktorý im závidí práve to, pred čím svojím životným štýlom po celý čas uteká – trvalý vzťah. Všetci traja sa obnažia v ironických spovediach. Zaujímavé je, že všetky tri postavy hrajú ženy – Lucia Vráblicová, Judita Hansman, Ina Marojević.

Predstavenie je súčasťou projektu Anómia 21. DPOH v rámci neho premiéruje postupne každú júnovú nedeľu sedem pôvodných hier. Ich témou je sedem smrteľných hriechov, ktoré autori spojili so spoločenskými fenoménmi, ktoré dnes ľudí rozdeľujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava