študentI Vysokej školy múzických umení a Balet SND pozývajú na Večer tanečného umenia

Vysoká škola múzických umení (VŠMU) a Balet Slovenského národného divadla (SND) pozývajú na Večer tanečného divadla, ktorým tradične na záver akademického roka a divadelnej sezóny vrcholí spolupráca oboch inštitúcií.

28.06.2021 17:30
Slovenské národné divadlo Foto: ,
Podujatie Večer tanečného umenia sa uskutoční v utorok 29. júna o 19. h v novej budove SND.
debata

„Tento rok sa z katedry tanečnej tvorby predstaví diplomovou prácou Adrian Ducin, bakalárskou prácou Hana Vidová a v rámci programu aj autori dvoch duet, bývalí absolventi VŠMU Reona Sato a Igor Holováč,“ informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Autorkou prvej choreografie s názvom tRi je Hana Vidová, ktorá vyjadruje tancom svoje pocity. „Rezignácia. Razancia. Rezistencia. Buď sexy! Hanbi sa! Buď šťastná! Nevytŕčaj z davu! Buď hravá! Buď viac ženská! Buď sebavedomá! Buď nahnevaná! Buď bláznivá! Buď!“

Sólista Baletu SND Adrian Ducin je tiež študentom na Katedre tanečnej tvorby Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU. Dve choreografie večera sú jeho diplomovou prácou. Impulzom na choreografie Mare a Bolero sa stala hudba francúzskeho impresionistu Mauricea Ravela.

Autormi dvoch duet sú absolventi VŠMU pôsobiaci v Balete SND Reona Sato a Igor Holováč. Sato absolvovala pred niekoľkými rokmi na VŠMU choreografiu baletu a svojou tvorbou sa už predstavila nielen na scéne SND. Tentoraz balet na hudbu Ryuichi Sakamoto nazvala A Useless Matter, choreografka sa v emotívnom duete snaží nájsť odpovede na existenčné otázky.

Bývalý sólista Baletu SND Holováč inklinuje dlhé roky aj k choreografii. Láska je tým, čo nám aj v hektike života prináša do duše pokoj – to je téma jeho tanečného zamyslenia sa pod názvom Quiet In My Soul na hudbu Lajkóa Félixa.

Večer tanečného umenia VŠMU a Baletu SND sa uskutoční v utorok 29. júna o 19. h v novej budove SND.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #VŠMU