Zomrel Milan Lasica

Vo veku 81 rokov zomrel významný slovenský herec, humorista, režisér a textár Milan Lasica.

18.07.2021 22:58
Milan Lasica Foto:
Milan Lasica
debata

Milan Lasica zomrel počas koncertu s orchestrom Hot Serenaders vo svojom divadelnom Štúdiu L+S v Bratislave. Ako prvý informáciu priniesol denník Sme. Potvrdil mu to zdroj blízky orchestru. Koncert sa konal pri príležitosti tridsiateho výročia vzniku orchestra a zároveň dvadsiateho výročia vydania albumu Ja som optimista.

Pozrite si video a prečítajte si vlaňajší rozhovor denníka Pravda s Milanom Lasicom pri príležitosti jeho osemdesiatky.

Video
Milan Lasica Čítajte viac Milan Lasica: Sme kultúrny národ. Možno viac kultúrny ako civilizovaný
Video

Milan Lasica (3. február 1940 – 18. júl 2021)

  • V roku 1962 absolvoval štúdium dramaturgie so zameraním na divadlá malých foriem na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.
  • Už počas štúdia pôsobil ako herec v Tatra revue, kde sa profiloval v komediálno-kabaretnej dvojici s Júliusom Satinským.
  • V rokoch 1964 – 1967 pracoval ako dramaturg Československej televízie.
  • V rokoch 1967 – 1970 bol spolu s Júliusom Satinským členom Divadla na korze v Bratislave.
  • Politický kabaret dvojice L+S patrí k tomu najlepšiemu, čo na Slovensku v tomto žánri vzniklo.
  • V roku 1970 pre odvážnu kritiku okupačných pomerov Divadlo na korze zatvorili a Lasicovi so Satinským zakázali umeleckú činnosť.
  • V rokoch 1970 – 1971 preto obaja pôsobili v kabaretnom divadle Večerní Brno.
  • Potom sa vrátili na Slovensko a účinkovali na Novej scéne.
  • V roku 1982 vzniklo poetické a kabaretné divadlo Štúdio S v priestoroch slávnej Tatra revue. Tu opäť začali L+S pôsobiť ako dvojica. Lasica sa neskôr stal riaditeľom Štúdia S.
  • Režíroval celý rad divadelných hier a televíznych inscenácií, je autorom množstva fejtónov.
  • Moderoval populárne televízne tallkshow Mojich sedem divov (STV) a Kam zmizel ten starý song (ČT).
  • Naspieval staré evergreeny s hudobným zoskupením Bratislava Hot Serenaders.
  • Patril medzi pravidelných účinkujúcich televíznych relácií Sedem a Zlaté časy.
  • S manželkou Magdou Vášáryovou má dve dcéry a dve vnučky.

Sústrasť od politikov

Politici vyjadrujú úprimnú sústrasť rodine a blízkym Milana Lasicu, ktorý zomrel v nedeľu vo veku 81 rokov.

„Slovensko prišlo o jednu z najväčších osobností kultúrneho a spoločenského života,“ uviedli na sociálnej sieti Národnej rady SR.

Šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová podotkla, že Milan Lasica zomrel tak, ako žil. „S piesňou v srdci a na doskách, ktoré znamenajú svet. Ďakujeme Milan Lasica za všetko, za to, že vďaka Vám boli naše životy veselšie a radostnejšie,“ odkázala na sociálnej sieti.

„Vyjadrujeme úprimnú sústrasť celej rodine a blízkym. Česť jeho pamiatke,“ uviedlo na sociálnej sieti hnutie Sme rodina. „Ďakujeme za všetko,“ zdôraznila strana SaS.

Podľa predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho sa Milan Lasica navždy zapísal do panteónu osobností slovenskej kultúry. „Jeho neopakovateľný humor, nadhľad a schopnosť pomenovať veci pravými slovami neboli len jedným zo symbolov slovenskej kultúry, ale aj osobným bojom za slobodu. Zbohom, pán Lasica, Slovensko Vaším náhlym odchodom utrpelo obrovskú stratu,“ zdôraznil.

Bratislavský primátor Matúš Vallo poukázal na to, že je málo ľudí, ktorí sa svojím humorom dokázali prihovoriť niekoľkým generáciám. „Ktorí aj v ťažkých časoch dokázali priniesť nádej, že raz možno bude lepšie. Ktorí obstáli na mnohých hodnotových križovatkách. Z ktorých vyžarovala ľudskosť v každej situácii. Ktorých ľudia mali radi za to, čím sú. Milan Lasica bol jedným z mála a správa o jeho smrti ma nesmierne zasiahla,“ napísal Vallo s tým, že s odchodom Milana Lasicu odchádza aj kus jeho života.

debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lasica