Milan Lasica dával ľuďom rozhrešenie

Na zosnulého kolegu a priateľa spomína herec Martin Huba, spisovateľka Oľga Feldeková, výtvarník Marek Ormandík aj hudobník Peter Lipa a vydavateľ Koloman Kertész Bagala.

19.07.2021 13:17
debata (54)
„Ešte predvčerom sme spolu hrali v Štúdiu L + S. Milan okrem svojej úlohy kabaretiéra, herca a spisovateľa v spoločnosti spĺňal aj funkciu veľkého morálneho imperatívu,“ povedal herec Martin Huba.
Martin Huba, herec a režisér a pedagóg. Foto: Pravda, Robert Huttner
Martin Huba Ľubica Krénová Martin Huba, herec a režisér a pedagóg.
Pomenúval veci za všetkých, ktorí tú odvahu alebo priestor nemali. Stával sa svedomím spoločenského vedomia a túto úlohu spĺňal nesmierne oddane. Ľudia večer čo večer odchádzali z jeho predstavení s pocitom osobnej statočnsti, ktorú na nich preniesol. Všetci sme žili s určitým pocitom viny, že veci neriešime dostatočne razantne a Milan vedel situáciu presne pomenúvať. Divákom tým dával rozhrešenie, vracal im pocit ľudskej dôstojnosti a svojím humorom ľudí láskal. S ním akoby odišla časť nášho svedomia, preto sa jeho odchod osobne dotkol toľkých, pripomenul Martin Huba. Milan Lasica Čítajte viac Zomrel Milan Lasica
Krajšiu smrť ako odísť počas aplauzu pre herca ťažko vymyslíte, to sa nepodarilo ani Moliérovi

„Milan to robil rád, bez toho, že by mu mal byť niekto za niečo vďačný. Ale bol si vedomý, aké je užitočné nájsť odvahu v časoch, keď bolo veľa vecí tabuizovaných, hoci nad ním aj nad Julom Sainským stále visela hrozba cenzúry a neblahých následkov. Pritom bol plachým človekom, nebol hrdinom, ale vykonával hrdinskú prácu. Bol príliš kultivovaný na to, aby sme jeho odvahu mohli pochopiť v prvom pláne. Svojím humorom ľudí láskal, prinášal katarzný moment, keď im umožnil zúčastňovať sa na tom, čo je zakázané a formuloval veci za nich. V tom mi je za Milanom najviac ľúto a to je najväčšia strata. Na druhej strane krajšiu smrť ako odísť počas aplauzu pre herca ťažko vymyslíte, to sa nepodarilo ani Moliérovi, ten zomrel na predstavení, ale až v šatni. Milan Lasica mal požehnaný vek, prekrásnu životnú dráhu a spôsob, akým odišiel, mu bol zaslúženou odmenou za jeho statočnosť,“ povedal Martin Huba.

Marek Ormandík, výtvarník: Milan nás všetkých kultivoval

Marek Ormandík v galérii Danubiana. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Marek Ormandik Marek Ormandík v galérii Danubiana.

Mal by som napísať, čím všetkým mi bol Milan Lasica blízky. V tejto chvíli to však neviem. Napísať. Chcem len povedať, že jeho odchod cítim ako veľkú stratu. Pre celú kultúrnu spoločnosť. Tiež pre nekultúrnu. Aj keď tá druhá to asi netuší. ML nás všetkých kultivoval. A hlavne, že mi je to veľmi ľúto.

Milan Lasica Čítajte aj Milan Lasica: Som skôr z muzikantskej brandže ako z hereckej

Oľga Feldeková: Posledná večera s Milanom

Oľga Feldeková Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Oľga Feldeková, spisovateľka Oľga Feldeková

Obrovský šok. Niekoľko hodín pred Milanovou smrťou sme boli u Ene Vacvalovej na večeri. Milan Lasica, Marián Leško a ja. Keď sme sa v júni pred letnou pauzou lúčili s tým, že sa stretneme až v septembri, Milan povedal, že sa mu bude cnieť. Eňa vymyslela stretnutie. Bol to nádherný večer aj s ohňostrojom, lebo bola obrovská búrka, hromy blesky na oslavu nášho stretnutia. Niekoľko hodín sme sa smiali, spomínali na tých, ktorí s nami v Sedmičke účinkovali, a už nie sú medzi nami. Julo Satinský, Stano Dančiak, Marián Labuda, Karol Spišák, Marián Geišberg. Účinkovali sme spolu dvadsať rokov s prestávkou. Povedala som, že teraz som ja na rade a opýtala som sa Milana, či mi príde na pohreb. „Samozrejme,“ povedal.

„Dokonca ti aj zarečním.“ Opýtala som sa ho, o čom bude hovoriť. „Nechaj sa prekvapiť,“ potešil ma. Keď som sa správu o jeho smrti dozvedela, myslela som si, že je to hlúpy vtip. Milan bol vo skvelej forme, neopúšťal ho humor, tešil sa, že sa od septembra budeme zase každý týždeň stretávať. Som od detstva poverčivá a dejú sa udalosti, ktoré mi moju poverčivosť potvrdzujú. V nedeľu večer sa nám z ničoho nič utrhla polica s knihami a s obrovským rachotom padla na zem. Približne vtedy sa Milan v divadle rozlúčil. Stále tomu nemôžem uveriť. Ostane po ňom prázdno, ktoré si budem nahrádzať milými spomienkami na tohto úžasného umelca a človeka.

Peter Lipa: Takú osobnosť nemáme

Spevák a skladateľ Peter Lipa. Foto: archív Petra Lipu
Foto 01 Peter Lipa Spevák a skladateľ Peter Lipa.

„Bol to pre nás všetkých veľký človek, jeho strata je nenahraditeľná.Takú osobnosť nemáme. Je mi ľúto, že už nie je medzi nami. Bol aj mojím priateľom, takže jeho odchod je aj moja osobná strata,“ povedal hudobník Peter Lipa.

Koloman Kertész Bagala: Za tri roky tri knihy a 12 CD

Na Milana Lasicu spomína aj vydavateľ Koloman Kertész Bagala. „V deväťdesiatych rokoch som ako začínajúci vydavateľ dostal šancu spolupracovať s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským na zostavení súborného diela L + S. S editorom Martinom Plchom sme za tri roky zohnali toľko materiálov, že to vydalo nielen na tri knižné zväzky, ale aj na dvanásť CD s ich hudobnými počinmi a nahrávkami dialógov a scénok, ktoré ich preslávili. Obaja sú súčasťou kultúrneho dedičstva Slovenska a priateľstvo s nimi veľmi ovplyvnilo aj môj život. Budem na nich spomínať s láskou.“ povedal Koloman Kertész Bagala.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Milan Lasica