Milan Lasica nemal alternáciu

Člen Činohry SND Richard Stanke sa s Milanom Lasicom stretol prvýkrát ešte ako študent, neskôr účinkoval v jeho divadle L + S. Keď boli zakázaní, ľudia si tajne navzájom požičiavali magnetofónové záznamy ich predstavení.

19.07.2021 09:50
Richard Stanke, herec Foto:
Herec Richard Stanke.
debata

Člen Činohry SND Richard Stanke sa s Milanom Lasicom stretol prvýkrát ešte ako študent, v televíznej inscenácii, ktorú režíroval jeho pedagóg Miloš Pietor. „Samozrejme, poznal som ho z televíznych programov, ktoré robili s Julom Satinským. V čase, keď sa nemohli vysielať, si magnetofónové záznamy z ich predstavení a ich texty ľudia požičiavali medzi sebou,“ spomína Richard Stanke.

Ktosi je za dverami, Soirée, divadelný Cyrano aj rôzne filmové úlohy, do každej postavy vložil svoje osobité herectvo. Ťažko ho bude niekým nahradiť, nemal alternáciu, vyhlásil Richard Stanke.

Milan Lasica Čítajte viac Zomrel Milan Lasica

Milan Lasica bol preňho skvelý humorista, autor aj herec, nesmierna autorita a výborný človek. „Veľmi si ho vážim, takých múdrych a inšpiratívnych ľudí tu tak veľa nemáme. Nebola mu ľahostajná ani spoločenská situácia, dokázal sa postaviť za správnu vec, pamätám si, že počas mečiarizmu podporoval iniciatívu Zachráňme kultúru a hovoril, čo si myslí aj po vstupe sovietskych vojsk v roku 1968, za to boli s Júliusom Satinským perzekvovaní a istý čas mali zákaz, nemohli pracovať,“ hovorí.

Neskôr Richard Stanke účinkoval v niekoľkých inscenáciách v Štúdiu L + S, kde bol Milan Lasica riaditeľom. Vždy sa vraj prišiel pozrieť na skúšky, záležalo mu na tom, čo sa bude v jeho divadle hrať. „Mal som rád jeho inteligentný humor, občas sarkastický a štipľavý, vedel vždy veľmi presne a s nadhľadom pomenovať situáciu,“ hovorí člen Činohry SND.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Milan Lasica