L + S sú opäť spolu

Legendárny slovenský humorista, herec, režisér, textár i moderátor Milan Lasica bol rodák zo Zvolena. Spoločenské udalosti otriasli aj jeho rodinným zázemím.

19.07.2021 14:59
Milan Lasica Foto: ,
Milan Lasica na festivale Pohoda s Bratislava Hot Serenaders v roku 2016.
debata

Bol v tom asi osud, že Milan Lasica skonal práve na javisku. V Štúdiu L + S, po dospievaní piesne Ja som optimista, za potlesku divákov.

Legendárny slovenský humorista, herec, režisér, textár i moderátor tak zomrel na mieste, kde strávil veľkú časť života. V nedeľu večer tam mal ešte koncert s orchestrom Bratislava Hot Serenaders, s ktorým spolupracoval 20 rokov. Pri "klaňačke“ 81-ročný umelec zrazu odpadol a napriek poskytnutiu prvej pomoci sa ho už nepodarilo zachrániť.

Milan Lasica Čítajte viac Zomrel Milan Lasica

Keď v máji 2013 zomrel kostýmový výtvarník Milan Čorba, manžel herečky Emílie Vášáryovej, jeho švagor Milan Lasica si na pohrebe smutne zaspomínal na všetkých kamarátov, ktorých v poslednom čase stratil.

"Chlapci, neviem, kam sa tak ponáhľate. Milan, uvidíme sa. Netvrdím, že sa za tebou budem veľmi ponáhľať, ale počkaj ma. Veď kam by si chodil?“ odkázal švagrovi. Milan Lasica vedel vždy voliť správne slová a bol to práve jeho inteligentný, láskavý humor, ktorým si získal obdiv a uznanie.

Aby sa ľudia smiali

Svetlo sveta uzrel 3. februára 1940 vo Zvolene, no už o pár mesiacov sa rodina presťahovala do Bratislavy, kde jeho otcovi, bankovému úradníkovi, ponúkli lepšie pracovné miesto. Situácia sa zhoršila, keď sa vo februári 1948 dostali k moci komunisti. Lasicovho otca vyhodili z banky a ako robotníka poslali do výroby.

Video

Spoločenské udalosti otriasli aj rodinným zázemím. Lasicovi rodičia sa rozviedli a malého syna poslali k príbuzným do Pliešoviec neďaleko Zvolena. Do Bratislavy sa vrátil až po roku, keď sa jeho matka znova vydala a s druhým manželom čakala dcéru Veroniku.

Milan tam dokončil základnú školu a vyštudoval gymnázium. Vďaka strýkovi, ktorý ho vo Zvolene často brával do divadla, sa v ňom prebudila láska k umeniu, a tak sa po maturite prihlásil na Vysokú školu múzických umení v Bratislave.

Milan Lasica Čítajte viac Milan Lasica dával ľuďom rozhrešenie

Absolvoval dramaturgiu so zameraním na divadlá malých foriem, no dôležitejšie bolo, že sa dal počas štúdia dokopy s Júliusom Satinským. Prvý raz sa s ním stretol v roku 1953, keď boli ešte pioniermi, a neskôr v ňom našiel nielen výborného spolupracovníka, ale aj priateľa. Zrodila sa autorská dvojica, ktorá sa potom pod skratkou L + S stala legendou, značkou kvalitného humoru. Lasica rád zdôrazňoval, že v živote mal dve ženy, no Satinský bol iba jeden.

Prvé predstavenia začali robiť už v roku 1959. Inšpirovali sa najmä humorom českých umelcov, akými boli Jan Werich či Miroslav Horníček. Ako Lasica priznal, ich ambície neboli veľké. Mali len jediný cieľ – rozosmiať ľudí. "Ak sme náhodou vytvorili niečo, čo má trvalejšiu hodnotu, tak to bol iba vedľajší produkt tejto snahy,“ prezradil pre portál Lidovky.cz.

Jana Kocianová,M.Lasica,J.Satinský - C'est si bon

So Satinským vystupoval najprv v kabaretných programoch v Tatra revue. V rokoch 1964 až 1967 pracoval ako dramaturg Československej televízie, potom sa aj s komediálnym partnerom stali členmi bratislavského Divadla na korze. Objavili sa i v niekoľkých filmoch a Lasica sa uplatnil tiež ako moderátor – vtedy sa tomu hovorilo "konferenciér“.

Lasica & Satinský - Telefón

Všestranný umelec

Rozbehnutú kariéru oboch humoristov zabrzdila okupácia v auguste 1968. "Vítame všetkých hostí, najmä tých, ktorí boli pozvaní,“ neodpustil si Lasica poznámku pri otvorení Bratislavskej lýry 1969. Za ich politickú satiru a kritiku prišiel čoskoro trest – Divadlo na korze zavreli a dvojici komikov zakázali vystupovať.

Milan Lasica Čítajte viac Milan Lasica: Som skôr z muzikantskej brandže ako z hereckej

V ťažkej situácii ich prichýlilo kabaretné divadlo Večerní Brno, kde pôsobili do roku 1972 – pod dohľadom Štátnej bezpečnosti. Potom sa ich ujalo bratislavské divadlo Nová scéna – najprv boli členmi operety, v roku 1978 prešli do činohry.

Keďže režim im nič iné nedovoľoval, pri iných aktivitách zostávali v anonymite. Príkladom je známa komédia Pacho, hybský zbojník (1975). Autormi vtipných dialógov boli práve Lasica so Satinským, ich mená by ste však v záverečných titulkoch hľadali márne.

Bratislava Hot Serenaders - Ja som optimista

Uvoľnenie nastalo v roku 1982, keď v priestoroch bývalej Tatra revue vzniklo divadlo Štúdio S, kam sa vďaka odvahe vedenia podarilo prijať i známu dvojicu. Lasica sa tam neskôr stal aj umeleckým riaditeľom. V Štúdiu S obľúbené duo pokračovalo vo svojich zábavných programoch Ktosi je za dverami, no obaja účinkovali aj v rôznych divadelných hrách a filmoch.

Lasica sa počas života prejavil ako všestranný umelec. Režíroval viacero divadelných hier a televíznych inscenácií, hral vo vyše 90 filmoch a inscenáciách, ako aj v niekoľkých seriáloch, písal fejtóny a scenáre, so Satinským vydali knihu humorných poviedok, moderoval televízne programy Mojich sedem divov alebo Kam zmizel ten starý song, ako stály hosť účinkoval vo viacerých televíznych programoch (Hit storočia, Legendy popu, Sedem či Zlaté časy).

Svoje umenie pracovať so slovami využil aj pri písaní textov k piesňam, ktoré spievali napríklad Zora Kolínska, Hana Hegerová, Peter Lipa, Jaro Filip alebo Richard Müller. Lasica však aj rád spieval. Spočiatku najmä so Satinským a Filipom, neskôr sa zameral na evergríny a spoluprácu s orchestrom Bratislava Hot Serenaders.

(Ne)stratený humor

Milan Lasica bol dvakrát ženatý – osem rokov s herečkou a speváčkou Zorou Kolínskou, od roku 1980 potom s herečkou Magdou Vášáryovou, s ktorou mal dve dcéry.

"V živote boli také chvíle, keď sa mi zdalo, že strácam humor, ale nakoniec som ho zase nejako našiel,“ povedal pred desiatimi rokmi.

Boli také chvíle… Napríklad keď v decembri 2002 odišiel jeho súpútnik Július Satinský. Alebo v roku 2015, keď mu operovali srdce, či o dva roky neskôr, keď sa podrobil ďalšiemu chirurgickému zákroku.

"Ja som optimista,“ spieval v starom šlágri Františka Krištofa Veselého. A ako sa zdá, Milan Lasica ním naozaj bol. Až do konca…

VIDEO: L + S sú opäť spolu.
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Milan Lasica