Mária Terézia aj Cyrano z predmestia na Bratislavskom hrade

Divadlo Nová scéna ponúka na augustové letné večery sériu muzikálových predstavení so špeciálnou atmosférou na Bratislavskom hrade. Svoje niekdajšie sídlo navštívi Mária Terézia, zaznejú známe skladby zo svetových muzikálov aj koncertné predvedenie legendárneho Cyrana z predmestia so špeciálnymi hosťami.

14.08.2021 09:00
Poprava bosorky z predstavenia Mária Terézia... Foto:
Poprava bosorky z predstavenia Mária Terézia #poslednámilosť.
debata

Prvé tri večery, od 18. do 20. augusta, budú patriť muzikálu Mária Terézia #poslednámilosť so Sisou Sklovskou v hlavnej úlohe. Popri kráľovnej a cisárovnej je hlavnou hrdinkou aj Magdaléna, jednoduché dievča z podhradia, ktoré obvinia z bosoráctva. Obe ženy si musia v čisto mužskom svete nájsť svoje miesto i hľadať stratenú lásku.

„Nepokúšame sa o historický dokument, aj keď mnohé postavy viedenského dvora, ktoré sa v našom muzikáli objavujú, ako napríklad generál Hadík, barón von Trenck či osobný lekár Gerard van Swieten, skutočne existovali. Rovnako boj o moc a konflikt s pruským kráľom Fridrichom II. Fabulácia nastáva v príbehu Magdalény, ktorú jej schopnosť liečiť, vidieť do duše a minulosti ľudí, dovedie k intrigám, závisti a obvineniu z bosoráctva," hovorí režisér a autor libreta Dodo Gombár.

Cyrano z predmestia v podaní Jána Slezáka... Foto: Rene Miko
Divadlo Cyrano z predmestia v podaní Jána Slezáka (Cyrano) a Mirky Gális Partlovej (Roxana).

Divácky zážitok umocnia nádherné kostýmy, hudba so živou kapelou, ale už samotné prostredie Hradu, kde Mária Terézia skutočne žila a kde sa písali dejiny vtedajšieho Uhorska. Autor hudby Ľubomír Horňák vysvetlil, že v tomto predstavení klasický hovorený text nahradili rytmizovaným a herci tak majú náročnú úlohu prechádzať z rytmického rozprávania do spevu a naopak.

„Najviac sa to prejavuje v postave mladého Jozefa II., ktorý bol rebelom a jeho spev môže pripomínať rap,“ dodáva autor hudby.

V predstavení účinkujú Sisa Sklovska (Mária Terézia), Braňo Deák (Andrej Hadík), Martin Harich (Jozef II.), Jana Lieskovská (Mária Kristína), Martin Kaprálik (Barón von Trenck), Mirka Gális Partlová (Mlynárka), Lucia Vráblicová (Kofa), Petra Dubayová (Magdaléna), Dárius Koči (Mojmír) a ďalší.

Ďalšie dva večery na letnej scéne Bratislavského hradu 21. a 22. augusta prinesú titulné skladby z muzikálov Bedári, Cats, Rómeo a Júlia, West Side Story, Mamma Mia!, ale aj Turandot, IAGO a prvýkrát na verejnosti odznejú aj piesne z pripravovaného pôvodného slovenského muzikálu Jánošík.

Dva koncerty nazvané Hviezdy muzikálov zaznejú v podaní speváckych hviezd Kataríny Hasprovej, Titusza Tóbisza, Jána Slezáka, Mirky Gális Partlovej, Patrika Vyskočila, Dáriusa Kočiho a ďalších. Sólistov bude sprevádzať 20-členný orchester pod vedením dirigenta Ľubomíra Dolného aj tanečný súbor.

Cyrano z predmestia v podaní Lukáša Pištu. Foto: Zdenko Hanout
Divadlo Cyrano z predmestia v podaní Lukáša Pištu.

Piesne Ja nemám lásku v malíčku, Kúpim si zrkadlo či Pieseň o nose alebo Pieseň o Roxane z legendárneho slovenského muzikálu Cyrano z predmestia si spievajú celé generácie. Stali sa hitmi a v utorok 24. augusta zaznejú na letnej terase Bratislavského hradu v koncertnej verzii.

Nové CD po koncerte uvedú do života pôvodní autori muzikálu Pavol Hammel, Kamil Peteraj a Ján Štrasser, aj prví hlavní predstavitelia Roxany a Cyrana Kamila Magálová a Jozef Benedik.

V koncertnom predvedení ich piesne zaspievajú interpreti súčasnej inscenácie Cyrana z predmestia Ján Slezák (Cyrano), Lukáš Pišta (Cyrano), Mirka Gális Partlová (Roxana), Dárius Koči (Ján), Vladislav Plevčík (Ján) a ďalší. Umelcov bude sprevádzať živá 8-členná kapela a tanečný súbor Divadla Nová scéna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Nová scéna #muzikál #muzikály