Speváčku a tanečnicu Josephine Bakerovú pochovajú v Panthéone s velikánmi Francúzska

Slávnu francúzsko-americkú černošskú speváčku a tanečnicu Josephine Bakerovú pochovajú v parížskom Panthéone, kde sú uložené ostatky významných francúzskych osobností.

23.08.2021 11:00
debata

„Bola to veľká dáma, ktorá milovala Francúzsko, a vstúpi do Panthéonu. Vďaka Emmanuelu Macronovi za tento počin,“ napísala na twitteri Agnès Pannierová-Runacherová, štátna tajomníčka pre oblasť priemyslu pri ministerstve pre ekonomiku a financie.

Josephine Bakerová v banánovej sukničke v roku... Foto: sheldonconcerthall.org/bakerpress.asp
Josephine Baker Banana Josephine Bakerová v banánovej sukničke v roku 1927.

Bakerová sa narodila roku 1906 v americkom štáte Missouri. Slávu získala najmú po príchode do Paríža v 20. rokoch 20. storočia. Vo francúzskej metropole vtedy po prvej svetovej vojne zostalo nemálo černošských Američanov, ktorí so sebou priniesli americkú džezovú kultúru. Vystúpenie neznámej krásky sa stalo senzáciou a jej predstavenia boli beznádejne vypredané.

Nečakanú slávu si Bakerová vychutnávala ako správná superstar – po parížskych bulvároch sa prechádzala s leopardem na vôdzke, oblečenie pre ňu navrhoval Christian Dior a v zástupe jej obdivovateľov nechýbali ani spisovateľ Ernest Hemingway či maliar Pablo Picasso.

Speváčka, ktorá mala prezývku Čierna Venuša, sa počas druhej svetovej vojny zúčastnila na francúzskom odboji. Zomrela v roku 1975 na následky mŕtvice a teraz je pochovaná v Monaku.

Jej ostatky budú v Panthéone uložené 30. novembra. Spočinie tu vedľa ďalších francúzskych národných ikon, ako sú spisovatelia Emile Zola a Victor Hugo, filozof Voltaire a politička Simone Veilová.

V Panteóne je pochovaných 80 osobností francúzskej histórie z oblasti politiky, kultúry a vedy. Z nich je iba päť žien a Bakerová bude prvou černoškou, ktorej ostatky tam uložia. O pochovaní osobností v tejto historickej stavbe z druhej polovice 18. storočia inšpirovanej Panteónom v Ríme, ktorá pôvodne slúžila ako kostol zasvätený svätej Genovéve, môže rozhodnúť iba francúzsky prezident.

O premiestnenie Bakerovej ostatkov sa od roku 2013 usilovala skupina vedená jej synom Brianom Bouillonom-Bakerom. Jej členovia sa 21. júla stretli s Macronom, ktorý s týmto návrhom súhlasil.

„Bola výtvarníčkou, prvou medzinárodnou hviezdou čiernej pleti, múzou kubistov, odbojárkou vo francúzskej armáde počas 2. svetovej vojny, po boku Martina Luthera Kinga aktívne bojovala za občianske práva,“ uvádza sa v petícii požadujúcej pochovanie Bakerovej v Panteóne, pod ktorú sa podpísalo 38.000 ľudí. Prevoz ostatkov Bakerovej sa uskutoční 30. novembra. V tento deň sa v roku 1937 vydala za francúzskeho priemyselníka Jeana Liona, čím získala aj francúzske občianstvo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Josephine Bakerová #Pantheon