Slovenskí rebeli hosťujú u radošincov

V piatok 27. augusta uvedie Radošinské naivné divadlo folklórny muzikál Helenka, ktorého autorom je Jozef Černek. Naštudoval ho súbor Slovenskí rebeli.

24.08.2021 10:00
muzikal helenka Foto:
V živote muzikálovej babky Helenky sa odráža dianie celého storočia
debata

Obsah muzikálu Helenka je inšpirovaný osudom starej mamy Jozefa Černeka, ktorý je dramaturgom súboru. Černek muzikál charakterizuje ako takmer obyčajný príbeh o neobyčajnej žene. Hoci divákov na predstavenie pozýva aj Stanislav Štepka, hra nie je z produkcie jeho divadla. Dá sa však očakávať, že spĺňa kritériá jeho vkusu a umeleckých nárokov, veď pre tvorcov tohto projektu je idolom aj vzorom.

V živote babky Helenky sa totiž odráža dianie celého storočia. Sú v ňom dejiny, ale najmä veľa osobných zážitkov a veľa lásky. Osud Helenky je celý vytancovaný a vyspievaný. Hoci zažila aj dramatické chvíle, predstavenie je radostné. A veľmi konkrétne, úprimné, veď príbeh umelecky tlmočí vnuk. Helenka prišla o svoje prvé dieťa, prišla o majetok, musela sa sťahovať, ale všetko zvládla vďaka rodine, ktorú však aj sama vytvárala.

Folklórny muzikál Helenka uvádza súbor... Foto: archív súboru
muzikal helenka2 Folklórny muzikál Helenka uvádza súbor Slovenskí rebeli na pôde Radošinského naivného divadla.

Jozef Černek, ktorý je aj režisérom predstavenia, svoj projekt zhrnul do jednoduchého, ale účinného sloganu: Rodina je všetko! Vydarená rodina naozaj veľa dokáže urobiť, a to aj pre ostatných. Môže byť napríklad aj pamäťou národa, ako je to v tomto prípade. A ešte zmienka o súbore Slovenskí rebeli, ktorý hru naštudoval. Je známy najmä vďaka muzikálom, ktoré nazýva folklórnymi. Inšpiruje sa tancami z rôznych regiónov Slovenska, do svojich projektov komponuje obrady, rituály a tradičné zvyky. Predstavenia pretkáva humorom a jeho výkony prekračujú zvyčajnú úroveň ochotníkov.

Kolnikova Čítajte viac Pred 100 rokmi sa narodila nezabudnuteľná herečka Katarína Kolníková

Muzikál Helenka sľubuje teda neobyčajný zážitok. S Radošinským naivným divadlom ho možno pre niektorých divákov bude spájať aj spomienka na herečku Katarínu Kolníkovú, ktorá mala tiež podobne zaujímavý osud a tiež mala tento rok nedožitú storočnicu. Diváci budú pozerať príbeh o Helenke, ale možno si spomenú aj na Katku. Žien s výnimočným osudom a so schopnosťou prežiť ho so cťou je na Slovensku veľa.

Muzikál Helenka naštudoval súbor Slovenskí rebeli. Foto: archív súboru
muzikal helenka3 Muzikál Helenka naštudoval súbor Slovenskí rebeli.

Boli sme zvedaví, či sa na predstavení zúčastní aj Stanislav Štepka. Z divadla nám odpísali, že Stanislav Štepka má k súboru sympatie, lebo sám vyšiel z ochotníckeho prostredia, ale na tomto predstavení sa osobne nezúčastní, keďže v čase jeho uvedenia v RND bude s radošinským ochotníckym súborom Hlavina v Martine na Scénickej žatve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #muzikál #Slovenskí rebeli