Festivalu Slanický ostrov divadla bude dominovať téma muža

Výrazné mužské osobnosti predstaví od 4. do 12. septembra druhý ročník multižánrového festivalu Slanický ostrov divadla. Predstaví výrazné mužské osobbnosti Ľubomíra Feldeka, Martina Šulíka, Jiřího Havelku a Karola Duchoňa, Umberta Eca a Petra Brajerčíka.

30.08.2021 08:00
Oravská galéria Slanoický ostrov umenia Foto: ,
Slanický ostrov umenia uprostred Oravskej priehrady.
debata

Fesrtival pripravilo Občianske združenie Kult.1629 v okolí Námestova, najmä na Slanickom ostrove a v priestoroch mestského kultúrneho strediska.Ako informoval organizátor festivalu Peter Balcerčík, dramaturgia aktuálneho ročníka festivalu sa bude niesť v duchu témy ON. ON počiatok a hýbateľ, ON (spolu)tvorca života, ON vodca, ON pevná ruka, ON slaboch, ON zraniteľný. Mužský princíp, ktorý dominuje v ľudskej spoločnosti od nepamäti. Je prítomný v rôznych podobách a neustále sa mení. Tento živý fenomén púta pozornosť aj v súčasnosti.

"Festival predstaví výrazné mužské osobnosti životný príbeh a dielo Ľubomíra Feldeka, Martina Šulíka a jeho filmovú tragikomédiu Muž so zajačími ušami, Jiřího Havelku a Karola Duchoňa v hudobnej biografii Zem pamätá (Slovenské komorné divadlo Martin), Umberta Eca a Petra Brajerčíka v najlepšej divadelnej inscenácii za rok 2019 Moral insanity (Prešovské národné divadlo), uviedol Balcerčík.

sas cena dusana jurkovica Čítajte aj Oscara za architektúru získala oravská usadlosť

Ako dodal, v programe sa predstaví aj nezávislé divadlo NUDE s autorskou hrou Ľúbim ťa a dávaj si pozor, sólisti Slovenského komorného orchestra, či šesť inšpiratívnych žien v diskusii ON a ženy. Súčasťou festivalu budú aj filmové produkcie, ktoré prinesú spomienku na jedinečného Milana Lasicu a 10. výročie tragédie v nórskej Utoyi, ale taktiež prezentácia tvorby dvojice mladých experimentálnych umelcov z Oravy Kristíny Kolejákovej a Richarda Burgana, ktorí spracovali tohtoročnú tému festivalu v rôznych umeleckých podobách.

muzikal helenka Čítajte aj Slovenskí rebeli hosťujú u radošincov

Prioritou organizátorov je vytvoriť z festivalu bezpečný priestor pre všetkých – divákov, účinkujúcich i ľudí za oponou. Festival teda bude realizovaný v súlade s platnými protipandemickými opatreniami.

Prvý ročník festivalu, ktorý sa konal v roku 2020, bol venovaný téme holokaustu. Okrem divadelného programu môžu účastníci festivalu absolvovať tematické výstavy, prednášky, diskusie, workshopy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slanický ostrov umenia