Divadelné Dotyky a spojenia prinesú výber z dvoch sezón

Na programe tohtoročného festivalu Dotyky a spojenia je 40 predstavení, desať inscenácií v Hlavnom programe, 27 divadiel z desiatich slovenských miest, sedem koncertov a 25 rôznych diskusií o divadle. Festival bude v Martine od 6. do 12. septembra.

31.08.2021 07:00
Proti-prdu junior-1-1024x916 Foto:
Elenky z Mudroňky, ZUŠ na ul. P. Mudroňa prídu s hrou Proti prúdu. Predstavuje fragmenty zo života výnimočnej ženy – Eleny Maróthy-Šoltésovej – tak, ako ich sama zachytila v knihách Moje deti a Sedemdesiat rokov života.
debata

Festival Dotyky a spojenia rozhodol podľa kultúrneho covid-semaforu: program v interiéri bude len pre kompletne zaočkovaných, v exteriéri bez obmedzenia. Organizátori kladú na prvé miesto bezpečnosť účinkujúcich a publika. Predstavenia v interiéri preto odohrajú len pre kompletne zaočkovaných. Všetky festivalové podujatia v exteriéri sú prístupné pre verejnosť bez obmedzení. Festival sa po prvý raz výnimočne koná v septembri, a po prvý raz vo svojej histórii ponúkne výber z dvoch divadelných sezón. Na programe je 40 predstavení, desať inscenácií v Hlavnom programe, 27 divadiel z desiatich slovenských miest, sedem koncertov a 25 rôznych diskusií o divadle. Dotyky a spojenia sa v Martine začnú už o týždeň, potrvajú od 6. do 12. septembra 2021.

Národný cintorín, Martin, divadlo Čítajte viac Festival Dotyky a spojenia bude v interiéri len pre plne očkovaných

Členovia/členky dramaturgickej rady od apríla 2019 do apríla 2021 videli viac než 100 nových inscenácií, ktoré vznikli v dvoch sezónach (2019/2020 a 2020/2021) a z ktorých sa nakoniec do Hlavného programu festivalu dostalo desať inscenácií z desiatich divadiel: Divadlo z Pasáže (Banská Bystrica), Štátne divadlo Košice, Nezávislé divadelné zoskupenie Odivo a Ivan Martinka, Prešovské národné divadlo, Uhol92, Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Divadlo Alexandra Duchnoviča (Prešov), Slovenské národné divadlo (Bratislava), Slovenské komorné divadlo Martin, Divadlo Jána Palárika v Trnave. Ako hosť festivalu sa predstaví OZ Vlnoplocha s oceňovanou imerznou inscenáciou Kosmopol.

Vysoká škola múzických umení v Bratislave... Foto: festival DAS
JUNIOR LAB Ve MU Choroba-mladosti-2-1024x683 Vysoká škola múzických umení v Bratislave predvedie hru Ferdinanda Brucknera Choroba mladosti.

Program pre mladé publikum ponúka výber z inscenácií, ktoré sú určené pre deti, teenagerky a teenagerov, program Junior uvedie inscenácie poslucháčov vysokých umeleckých škôl, Akadémie umení a Vysokej školy múzických umení, Sprievodný program pre deti na Divadelnom námestí ponúkne pouličné divadlo pre celú rodinu, ako aj obľúbené večerné koncerty.

Divadlo Jána Palárika uvedie inscenáciu Nemá... Foto: festival DAS
DJP na-ckol-ch Nem-trieda-viber-2-1024x683 Divadlo Jána Palárika uvedie inscenáciu Nemá trieda.

„Našou prioritou je usporiadať bezpečný festival. Aktuálne sme museli zareagovať na nový covid – kultúrny semafor, o ktorom vláda rozhodla 12. augusta. Všetky prestavenia v interiéri preto odohráme pre diváčky a divákov, ktorí sa preukážu certifikátom o plnom zaočkovaní. Koncert Od Štúrovcov po Zem pamätá odohráme v martinskom v Amfiku, ktorý sa uskutoční v režime OTP – očkovaní, testovaní a tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Diváčky a diváci, ktorí si už zakúpili lístky a, žiaľ, nespĺňajú podmienku plne zaočkovanej osoby, môžu lístky vrátiť do pokladnice SKD Martin,“ povedala programová riaditeľka festivalu Monika Michnová.

Dotyky a spojenia sú výberovou, nesúťažnou prehliadkou inscenácií slovenských divadiel, hlavným organizátorom je Slovenské komorné divadlo Martin (SKD). Tohtoročný program je už kompletný a všetky aktuálne informácie ponúka nová webstránka dotykyaspojenia. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Oravská galéria Slanoický ostrov umenia Čítajte aj Festivalu Slanický ostrov divadla bude dominovať téma muža

„So sloganom BUDEME TAM ZAOČKOVANÍ sme už v lete otvorene podporili očkovanie proti koronavírusu a vyzvali našich divákov, aby sa dali zaočkovať a mohli na jeseň prísť napríklad aj k nám na festival. Za týmto rozhodnutím si stojíme, hoci to zároveň znamená, že sme konfrontovaní s nepríjemnými reakciami na sociálnych sieťach. Chceme zorganizovať pokiaľ možno čo najviac BEZPEČNÝ FESTIVAL a budeme sa pritom samozrejme riadiť odporučeniami vedcov, od matematikov, cez epidemiológov až po hygienikov. Dodržíme všetky platné opatrenia,“ spresnila Monika Michnová.

SKD Martin ako hlavný organizátor prestížneho divadelného festivalu na Slovensku má za sebou úspešných 15 ročníkov. Ide o najväčšiu prehliadku inscenácií uplynulej divadelnej sezóny. V roku 2019 ju navštívilo 13 482 divákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dotyky a spojenia