Takto ste si Harryho Pottera nepredstavovali

Režisér Pavol Viecha sa podujal na odvážnu úlohu - rozhodol sa vytvoriť 90-minútovú divadelnú paródiu na slávnu sériu o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi. V hlavných úlohách sa predstavia herci Katarína Gurová, Kristóf Melecsky a Peter Pavlík. Spoločne zavítajú do niekoľkých slovenských miest, aby tam priniesli trochu mágie i smiechu.

10.09.2021 11:00
trojica3 zmen Foto:
Katarína Gurová, Kristóf Melecsky a Peter Pavlík v predstavení Riddikulus.
debata

"Predstavenie Riddikulus je úplne zjavná paródia na celosvetovo známy kult Harryho Pottera, a to na komplet celú túto ságu – všetkých osem filmov a sedem kníh,” hovorí režisér inscenácie Pavol Viecha. Trojica kamarátov zisťuje, že jeden z nich nepozná Harryho Pottera. Preto sa rozhodnú, že mu priblížia celý jeho príbeh, a to od prvého dielu až po ten posledný.

Viecha spomína na to, ako inscenácia vznikla: "Nápad na inscenáciu nevznikol v mojej hlave, ale v hlavách predstaviteľov OZ Artefakt. Tí ma ako divadelného režiséra oslovili, aby som sa zamyslel nad tým, či je možné zinscenovať túto ságu v podobe divadelnej hry. Mojou reakciou bolo, že je to taký zlý nápad, že to vlastne musí byť dobré.”

Využitie natoľko známeho námetu, ako je Harry Potter, bolo pre Viechu osobnou výzvou. "Keď sa povie Harry Potter, väčšina ľudí pozná jeho príbeh, kontext tohto príbehu a to, ako sa tento príbeh skončí. A mňa ako režiséra nesmierne zaujímalo, či je možné tento príbeh spracovať tak, aby diváka stále prekvapoval.”

Hlavnou zložkou predstavenia je humor. Ten je podľa režiséra určený pre všetkých bez ohľadu na to, či ide o fanúšikov, alebo nie. "V našom predstavení môže divák vidieť veľa zábavy. Myslím, že tá zábava bude komunikatívna nielen pre dôsledných znalcov príbehu Harryho Pottera, ale aj pre človeka, ktorý len tuší, o čom to môže byť, alebo dokonca pre človeka, ktorý o tomto príbehu nevie vôbec nič. Ten humor nepramení z interných vtipov, ktoré by boli zrozumiteľné iba pre skalných fanúšikov, nie je vulgárny či jednoduchý – sú tam vtipy, ktoré sú skôr úsmevné, ale aj také, ktoré útočia viac na intelekt,” približuje.

Prvé predstavenie inscenácie Riddikulus bude mať premiéru 10. septembra v Banskej Bystrici, odkiaľ sa presunie do Košíc (11. septembra), Bratislavy (12. septembra), Trnavy (16. septembra), Prešova (24. septembra), Popradu (25. septembra) a Ružomberka (26. septembra).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Harry Potter