Rebelantku Timravu zasiahol covid

Päťdňový veľký festival plný divadla, diskusií, workshopov, hudobných vystúpení spojený s premietaním filmu, remeselným trhom aj s volejbalovým turnajom, ktorý rada hrávala, mal pripomenúť 70. výročie smrti spisovateľky Boženy Slančíkovej-Timravy. Neuskutoční sa. Novohradský región, sa totiž dostal do oranžovej zóny a pol roka práce na príprave festivalu, do ktorej sa zapojilo štrnásť obcí, mesto Lučenec a množstvo umelcov, zo dňa na deň zmarila pandémia, slabá zaočkovanosť v regióne.

14.09.2021 09:00
MMM Foto:
Z predstavenia Ako na dlani autorky Viki Janouškovej a režisérky Viery Dubačovej.
debata

Akoby to Timrava predpovedala už pred rokmi vo svojich Ťapákovcoch. Tridsať plánovaných podujatí, za ktorými stojí obrovský kus práce, sa teda presúva až na budúci rok, no ostáva aspoň jedno – divadelná inscenácia Krajina ako na dlani, na oslavu talentu veľkej spisovateľky, vo štvrtok 16. septembra.

Spisovateľka Božena Slančíková Timrava. Foto: slovakiana.sk
timrava Spisovateľka Božena Slančíková Timrava.

Svet v svete stratený

„Timrava žila v tomto nádhernom kraji, ktorý milovala a napriek tomu ho nazývala: Svet v svete stratený. Sama musela prekonávať veľa bariér – ako žena nemohla študovať, ako dcéra evanjelického kňaza nemala majetok, preto po smrti otca odišla ku svojmu bratovi a žila v Ábelovej. Mnohí slovenskí spisovatelia ju medzi seba neprijali a na dedine ako osamelá žena to tiež nemala ľahké. Častokrát prežívala bez finančných prostriedkov, ale písať neprestala. Žila v chudobe a jej boj o prežitie nebol jednoduchý, časom si urobila skúšky, aby mohla robiť učiteľku v ovode (škôlke). Čím ľudskejší a pravdivejší obraz o nej podáme, tým krajšia a silnejšia je Timrava a jej odkaz pre súčasníkov,“ vraví Viera Dubačová, režisérka divadelnej inscenácie.

Cieľom série podujatí pritom mal byť aj rozvoj regiónu Novohradského podzámčia. „Ak upadá kraj, ktorý ukrýva nesmierne bohatstvo kultúrnych, duchovných či prírodných hodnôt, najlepšia je liečba kultúrou,” myslí si Viera Dubačová. Konečnú podobu programu vytvoril celý festivalový tím, výtvarníci Denisa Mrvová a Ivan Siláči, manažérka Naďa Bohinská, starosta Ábelovej Jaroslav Maslen, predseda združenia obcí Novohradské podzámčie Marcel Šupica a ďalší 12 starostovia… "Nedá sa nič robiť, ani Timrava to nemala jednoduché!“ povzdychne si režisérka.

Timrava Čítajte aj Rekonštrukcia Timravinho rodného domu viazne, chýbajú peniaze

Timrava ako na dlani

Divadelnú inscenáciu Krajina ako na dlani napísala Viki Janoušková a bude sa odohrávať na troch miestach, diváci aj účinkujúci sa budú presúvať na miesta autobusom. Vo štvrtok 16. septembra o 18. hodine ich odvezie autobus z Ábelovej ku studničke, podľa ktorej si dala Timrava umelecké meno, na čarovnom mieste, kde sa symbolicky zrodila ako spisovateľka. Druhá časť sa odohráva v Políchne, pri starej vŕbe pod oknami jej rodného domu. Tretia, viac realistická časť zachytáva obdobie spisovateľkinho života v Ábelovej, kam sa po otcovej smrti presťahovala k bratovi, od jej štyridsiatky po odchod na zaslúžený odpočinok. ,. Budeme radi, ak divák pocíti atmosféru miesta, ktorých sa Timrava dotýkala svojím životom, láskou aj svojou tvorbou," pozýva režisérka Dubačová.

V celej tejto divadelnej feérii účinkujú dve Timravy – ako zrelú ženu ju stvárňuje herečka Judit Hansman, mladú Timravu herečka Marta Maťová. Ďalšími postavami sú fyzická esencia ženy v podobe Kristíny Chmelíkovej, ženu zo súčasnosti hrá Mima Ryšavá, mužský princíp predstavuje Ladislav Cmorej. Inscenáciou hudobne sprevádza Marcela Cmorejová, pod scénografiu a architektonické riešenie sa podpísali Denisa Mrvová a Ivan Siláči.

V divadelnej hre účinkuje aj postava esencia ženy. Foto: Katarína Baranyai
Timrava divadlo Krajina ako na dlani V divadelnej hre účinkuje aj postava esencia ženy.

Divadlo je jedna z ciest, ako sa priblížiť k Timrave dnes, 70 rokov po jej smrti. Timrava zažila Rakúsko-uhorskú monarchiu, prvú svetovú vojnu a vznik Československa, druhú svetovú vojnu a Slovenský štát, aj Február 1948. Istý čas si zarábala ako vychovávateľka v materskej škole, ako spisovateľka sa dočkala uznania až na sklonku života, v osemdesiatke, keď jej priznali spisovateľský dôchodok. Vydala pritom množstvo poviedok, noviel, románov aj básní, v ktorých sa, rovnako ako vo svojom živote, nebála byť iná, jedinečná a vidieť veci bez príkras. A v tom vidí Timravin odkaz aj režisérka Dubačová.

Božena Slančíková Timrava Čítajte aj Timrava: nadčasová i provokujúca

Sme krásni v tom, akí sme naozaj

Božena Slančíková-Timrava zmenila slovenskú literatúru kritikou sociálnej a politickej nerovnosti, vniesla do literatúry jedinečný pohľad na mentalitu obyčajného dedinského človeka. „Timrava svet popisovala priveľmi pravdivo a to spôsobovalo u mnohých nevôľu. Jej dielo je veľmi cenné pre našu kultúru aj históriu, napriek tomu ju neuznávali mnohí vtedajší spisovatelia a neskôr ju zas mnohí prikrášľovali,“ pripomína Viera Dubačová. Aj v súčasnosti máme veľa talentovaných ľudí, ktorí narážajú na bariéry nášho nepochopenia a uzavretosti. „Často sa snažíme byť takí, akí nie sme, v obave, že nebudeme prijatí a nie sme takí, akí v skutočnosti sme,“ uzatvára režisérka.

Timrava, 3 Čítajte aj Famóznej Timrave vyjde novinka desiatky rokov po jej smrti

Inscenáciu okrem Fodnu na podporu umenia podporil aj Banskobyystrický samosprávny kraj a mikroregión Novohradské podzámčie, obce Ábelová a Polichno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Timrava