Divadlá hrajú podľa semafora

Po dlhých aj neplánovaných divadelných prázdninách sa roztrhlo vrece s novými premiérami. Sú medzi nimi zaujímavé kusy, dúfajme len, že pandemická situácia a ľudská(ne)zodpovednosť divákov opäť nepripravia o kultúrne zážitky.

17.09.2021 07:00
Hadry. Kosti. Kuze. Svandovo divadlo Foto:
Na Festival Astorka má zavítať aj Švadnovo divadlo s hrou Hadry. Kosti. Kůže o spolužití Jana Wericha a básnika Vladimíra Holana v slávnej vile na Kampě.
debata

Košice už začali

Štátne divadlo Košice už na začiatku septembra uviedlo činohernú inscenáciu Borodáč alebo Tri sestry, ktorá čakala na živú premiéru už od apríla 2020, jej uvedenie zmarila pandémia už dvakrát. Činohra uvedie 24. septembra ešte jednu premiéru, divadelnú adaptáciu jedného z najvýznamnejších románov modernej doby – Besy (Diablom posadnutí), pri príležitosti 200. výročia narodenia Fiodora Michajloviča Dostojevského. Košický balet otvoril sezónu špeciálnym predstavením Rodná zem: Spomienky na Juraja Kubánku, ktorým divadlo vzdalo hold priekopníkovi choreografie ľudového tanca na Slovensku.

Vladimír Malakhov a jeho nesmrtreľnosť tanca.... Foto: Joseph Marčinský
nesmrtelnost tanca 5 FOTO Joseph Marcinsky Vladimír Malakhov a jeho nesmrtreľnosť tanca. Predstavenie venované životu Nureyeva na doskách Štátneho divadla Košice.

Na baletnej scéne sa v autorskom balete Ondreja Šotha Nureyev včera predstavila v titulnej postave svetová hviezda – "tanečník storočia“ Vladimir Malakhov. Svetovú premiéru odohrali v Košiciach po takmer dvoch rokoch príprav, skúšok a niekoľkokrát pandémiou zrušených termínoch. „Jeseň prinesie aj premiéru inscenácie Orbis Pictus/Svet v obrazoch – o láske ako súzvuku šťastia a odriekania, hudbe, ktorá zrkadlí vesmír. Je to príbeh lásky, oddanosti a zraniteľnosti, inšpirovaný poéziou najväčšieho talianskeho spisovateľa svojej generácie Alessandra Manzoniho na hudbu jeho obdivovateľa Giusseppe Verdiho,“ hovorí o začiatku novej sezóny v košickom balete jeho riaditeľ Andrej Petrovič.

SND vojna a mier2 Čítajte aj Na Divadelnej Nitre sa inscenácie z cudziny premietnu na plátne

V Nitre majú zázračný farebný plášť

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre ponúkne v úvode novej sezóny 24. septembra slávny muzikál Andrewa Lloyda Webbera a Timea Ricea Jozef a jeho zázračný farebný plášť. Tvorcovia sľubujú veľkolepú multižánrovú šou, diváci sa môžu tešiť na živý orchester a veľkú výpravu. „Vďaka modernej nevšednej scénografiii sa dostanú do Egypta, do pyramídy, do faraónovho paláca, uvidia osemmetrovú ťavu a na javisku vyjde päťmetrové slnko, ktoré je zároveň faraónovým trónom,“ prezrádza režisér muzikálu Peter Oravec.

Úsmevná groteska s prvkami kabaretu a čierneho humoru Nádej zomiera posledná známeho maďarského autora Istvána Örkényho bude mať premiéru 12. novembra. Je to hra o absurdite života a vytrvalej viere, že raz bude lepšie. "Sezónu bude opäť ovplyvňovať pandémia, veríme, že divadlo už zatvárať nebudeme,“ hovoria divadelníci z Nitry. V rámci Covid automatu sa divadlo rozhodlo hrať pre divákov, ktorí sú zaočkovaní, prešli ochorením COVID-19, alebo sú testovaní. „Pandémia nám bude znižovať kapacitu hľadiska, ale divadlo už zatvárať nebudeme. Budeme dodržiavať všetky pandemické nariadenia, tešíme sa na divákov a veríme, že aj oni budú všetky opatrenia rešpektovať,“ uviedol riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy.

Divadlo-na-konci-sveta-Divadlo na razcesti Čítajte aj Divadlom proti vírusu alebo rozprávky pre veľkých

Astorka chystá festival

V bratislavskom Divadle Astorka Korzo '90 je očakávanou udalosťou začiatku sezóny Festival Astorka, plánovaný na posledný októbrový týždeň (25. – 31. 10.). Problematické spolužitie Jana Wericha a básnika Vladimíra Holana v slávnej vile na Kampě predvedie Švandovo divadlo na Smíchově v hre Hadry, kosti, kůže. Činoherní klub uvedie slávnu inscenáciu Krležovej hry Léda a režisér Jiří Havelka príde s brnianskym divadlom Husa na provázku s projektom Gadžové jdou do nebe, čo je dramatická, no vtipná alúzia na stand up komikov, s výbornou kapelou. Na Festivale Astorka netradične predstavia hudobnú skladateľku Ľubicu Čekovskú aj herecký duel Jiřiny Bohdalovej a Milana Kňažka v inscenácii Gin Game. Najnovšou domácou inscenáciou divadla je Malér svetoznámeho dramatika Friedricha Dürrenmatta v réžii Ondreja Spišiaka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadelná premiéra