Čestnou hostkou festivalu Showcase bude Vlastina Svátková

V poradí tretí ročník festivalu Showcase nesie podtitul "unseen realities", teda neviditeľná realita. Konať sa bude od 21. do 25. septembra v Bratislave a ako hostka sa predstaví herečka a spisovateľka Vlastina Svátková, ktorá sa zapojí aj do diskusie.

19.09.2021 13:00
Vlastina Svátková, herečka Foto:
Česká herečka a spisovateľka Vlastina Svátková.
debata

Pre Divadlo NUDE, ktoré je organizátorom festivalu, nie je téma neviditeľnej reality ničím novým. Vo svojich autorských inscenáciách sa snaží experimentovať s formou i obsahmi klasického činoherného divadla, zaujíma sa o provokatívne a často tabuizované témy súčasnosti. Showcase vznikol preto, aby zviditeľnil produkciu nezávislého divadla na Slovensku.

Festival uvedie tituly z repertoáru Divadla NUDE, ktoré sa venujú zamlčiavaným skutočnostiam a nezverejniteľným priznaniam, týkajúcich sa jednotlivcov, ale aj celých sociálnych skupín. Tematicky pôjde napríklad o problémy spojené so starobou, s popôrodnou depresiou, menopauzou, mocou peňazí či hľadaním podstaty života.

„Uvedomujeme si, že skôr alebo neskôr sa týkajú nás všetkých. Často sa bojíme o nich hovoriť nahlas, ale keď sa odvážime, zistíme, že u mnohých ľudí je to podobné. A potom prichádza úľava a pochopenie, že v tom nie sme sami. Zdieľanie je v podstate istý druh terapie,“ vysvetľuje herečka a spoluzakladateľka divadla Lýdia Ondrušová.

vlastina kounicka svatkova  herecka  spisovatelka Čítajte viac Herečka Vlastina Svátková: Hľadáme cesty, ako sa doma nezblázniť

Herečke a spisovateľke Vlastine Svátkovej je terapia zdieľaním osobne blízka. „Nepotrebujem už byť zavalená prácou, aby som mala pocit, že som potrebná. Stačí mi venovať sa tomu, čo ticho, silným hlasom volá moju dušu. Nepotrebujem byť obklopená spoločnosťou krásnych ľudí, aby som mala pocit, že medzi nich tiež nejako zapadám. Stačí mi vedieť, že mám okolo seba tých pár ľudí, ktorí ma objímu tak, že sa rozpustíme v ten dôverne neznámy pocit, že ma niekto naozaj vidí a pozná,“ hovorí.

Na festivale sa predstavia inscenácie nezávislých, ale aj bábkových divadiel. Diváci sa môžu tešiť napríklad na hru Svetlonos, v ktorej sa predstaví robotická bábka. Do programu sa zapoja aj vizuálni umelci – v priestoroch Pistoriho paláca vznikne špeciálna skupinová výstava na tému neviditeľná realita.

Súčasťou sprievodného programu budú rôzne tanečné workshopy, premietanie dokumentov, koncerty či prednáška Honzu Vojtka. Festival zakončí 25. septembra párty Aftershow v priestore súčasnej kultúry A4.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #divadlo #divadelný festival #showcase #Vlastina Svátková