SND plánuje množstvo premiér, financie sú neisté

Slovenské národné divadlo začína svoju 102. sezónu činohernou premiérou hry Glengarry Glen Ross, za ktorú jej autor získal Pulitzerovu cenu. Nemenej ambiciózne sú aj ďalšie plány divadla. Riaditeľ Opery SND Lubor Cukr informoval, že chcú prejsť na poloblokový systém hrania. Opernú sezónu otvorí už dnes galakoncert k sedemdesiatke tenoristu Petra Dvorského. Prvou premiérou bude na konci októbra Verdiho La Traviata s hviezdami ako Adriana Kučerová, Ľubica Vargicová či Peter Bršlík. V druhej polovici februára majú v pláne Dvořákovu operu Čert a Káča a treťou premiérou sezóny má byť Donizettiho Lucia di Lammermoor. V Opernom štúdiu uvedú 9. a 10. októbra Zuzanku Hraškovie a Dido a Aeneas.

25.09.2021 15:00
slovenske narodne divadlo, snd, Foto: ,
Generálny riaditeľ SND Matej Drlička na tlačovke prezentoval, čo všetko divadlo doteraz urobilo.
debata

Plány baletu predstavila umelecká riaditeľka Nina Poláková. Druhého októbra je na programe Balet a SĽUK, 22. októbra galavečer Umenie pre život, 19. novembra odpremiérujú Prokofievovu Popolušku, 29. apríla Rukopisy majstrov a sezónu koncom mája uzavrie Fashion Balet Gala na podporu slovenskej tanečnej tvorby v spolupráci so slovenskými módnymi dizajnérmi.

Najviac premiér ohlásila riaditeľka Činohry SND: po Glengarry Glen Ross nasledujú tituly Florian Zeller: Matka, Kým prídu Rolling Stones, Béla Pinter: Špina, Arthur Miller: Salemské bosorky, Valeria Schulczová a Roman Olekšák: Ostrov a ponuku uzatvára Feldekova rozprávka Nebojsa.

Generálny riaditeľ SND Matej Drlička na tlačovke prezentoval, čo všetko divadlo doteraz urobilo. Keďže zo SND chcú urobiť priestor, kam budú diváci radi chodiť, predovšetkým po 12 rokoch vyčistili travertínovú fasádu. Na námestíčko pred divadlom vysadili 12 stromov, zeleň a kvety. Okrem vonkajších priestorov sa snažia revitalizovať aj interiér.

V apríli SND predstavilo ministerstvu kultúry ozdravný plán a ten bol prijatý v plnom rozsahu. Pôvodný rozpočet vo výške 17 miliónov eur bude zvýšený. "Z tých plus-mínus šiestich miliónov, ktoré sme požadovali, sme už necelé tri dostali, ďalšie tranže očakávame,“ oznámil Drlička. Šéf SND sa snaží chod divadla optimalizovať a zefektívniť náklady, aj preto sa znížil počet pracovných pozícií v divadle z 960 na 840.

Šéf SND sa snaží chod divadla optimalizovať a... Foto: www.snd.sk
snd Šéf SND sa snaží chod divadla optimalizovať a zefektívniť náklady, aj preto sa znížil počet pracovných pozícií v divadle z 960 na 840.

"Vytvorila sa nová kolektívna zmluva, zriadili sme právne oddelenie, ktoré dovtedy chýbalo, i samostatnú pozíciu hlavného kontrolóra,“ informoval riaditeľ. Pracujú tiež na novom systéme obstarávania vstupeniek, digitalizácii predmetov vytvorených v umelecko-dekoračných dielňach, dopĺňaní archívu digitálnych záznamov, ale i na prevádzkovaní vlastných gastroslužieb.

Podľa ekonomického riaditeľa SND Mateja Bošňáka pri nastavovaní rozpočtu vychádzajú pri rokoch 2022 a 2023 z výdavkov na úrovni približne 28 miliónov eur. "Veríme, že v týchto rokoch sa v rámci vlastných príjmov vrátime k dobrým rokom, keď boli tieto príjmy na úrovni približne päť miliónov eur,“ dodal Bošňák.

SND naďalej ťaží vysoký investičný dlh. "V súčasnosti na splatenie investičného dlhu potrebovalo SND 21,8 milióna eur. Do tejto sumy sa pritom nerátajú náklady na rekonštrukciu historickej budovy SNP, ktorá je od začiatku mája pre divadelnú prevádzku uzatvorená z dôvodu havarijného stavu a potrebnej rekonštrukcie.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Glengarry Glen Ross