Festival Nová dráma uvedie desať premiér a oslávi sedemdesiatku Blaha Uhlára

Divadelný festival Nová dráma/New Drama 2021 pripravujú organizátori po predchádzajúcom online ročníku čo najbližšie k jeho forme spred epidémie. V poradí 17. ročník festivalu súčasnej slovenskej aj svetovej drámy sa bude konať v Bratislave 11. až 16. októbra. Zahraniční divadelní odborníci sa na festivale zúčastnia prostredníctvom novej online platformy.

28.09.2021 17:00
blaho uhla  r nova   dra  ma Foto:
Blaho Uhlár založil s Milošom Karáskom kultové divadlo Stoka. Pri príležitosti sedemdesiatych narodenín divadelníka vystúpia na festivale jeho bývalí a súčasní spolupracovníci.
debata

„Teším sa, že aj napriek mimoriadne ťažkým podmienkam dokázali divadelníci naštudovať a uviesť desiatky divadelných inscenácií, počas spojených dvoch výberových období dramaturgická rada festivalu videla 146 premiér. Desať z nich uvedieme počas festivalu,“ informovala v utorok na tlačovej konferencii riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete. Prehliadka predstaví napríklad inscenáciu Štátneho divadla Košice Netrpezlivosť srdca, titul Kramerová vs. Kramer (21. storočia) – Amor fati Prešovského národného divadla. Mestské divadlo Žilina uvedie hru Bezzubatá, Divadlo Jána Palárika v Trnave titul Temperamenty. Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene prinesie na festival hru Čepiec a SND inscenáciu Dnes večer nehráme.

Nominovanú desiatku inscenácií doplní sprievodný program, v ktorom okrem tradičných podujatí čaká na návštevníkov festivalu aj podujatie venované osobnosti slovenského divadla, režisérovi a spoluzakladateľovi Divadla STOKA Blahovi Uhlárovi. Na podujatí „Blaho Uhlár. Hommage“, ktoré festival organizuje pri príležitosti 70. narodenín režiséra, vystúpia jeho bývalí a súčasní spolupracovníci, herci, hudobníci, dramaturgovia, historici i kritici a teoretici. Hostia ponúknu ukážky zo spoločnej tvorby, jej reflexiu a spoločné spomienky.

Sprievodný program prinesie aj diskusiu s názvom Koronakríza: čo divadlu dala a čo vzala?, chýbať nebude Trojboj – inscenované čítania finálových textov súťaže autorských dramatických textov Dráma 2020.

Patrónom 17. ročníka festivalu je bieloruský dramatik Andrej Kurejčík, autor dramatického textu Urazení. Bielo(rusko), ktorý informuje o prvom mesiaci bieloruskej revolúcie, ktorá v krajine začala v roku 2020.

Divadelní odborníci zo zahraničia budú na festivale prítomní prostredníctvom neverejnej online platformy, ktorú organizátori vytvorili s cieľom prezentovať výnimočné slovenské inscenácie a tvorcov. „Bude obsahovať tie najlepšie inscenácie z dvoch posledných sezón, samozrejme, titulkované, budú tam aj ďalšie sprievodné podujatia, ktorými chceme zachovať priazeň našich zahraničných partnerov k slovenskej novej dráme,“ uviedla pre TASR Fekete. Dodala, že výber inscenácií v online platforme tiež doplnia najnovšie projekty Divadelného ústavu, napríklad projekt Green Dráma, ktorého výsledkom je zborník 15 slovenských dramatických textov zameraných na ekológiu a ochranu životného prostredia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Nová dráma/New Drama #Blaho Uhlár #divadlo Stoka