Muzikál Davida Bowieho vie vzkriesiť nádej

Ak sa vám aspoň občas zdá, že nie ste z tohto sveta, azda lepšie pochopíte pána Newtona, hlavnú postavu z muzikálu Lazarus. Hit z Broadwaya s hudbou známeho speváka môžete vidieť v spracovaní Divadla Aréna, ktoré pre rekonštrukciu hrá na javisku Mestského divadla P. O. Hviezdoslava.

29.09.2021 11:00 , aktualizované: 17:58
Robert Roth lazarus Foto:
S Tomom Newtonom (Robert Roth) sa vlastný mozog zahráva. Servíruje mu bolestné spomienky aj rovnako bolestné vidiny.
debata

Nedajte sa oklamať, že muzikál je ľahší žáner. To by ho predsa nemohol robiť komplikovaný David Bowie, muž mnohých talentov.

Nie som z tohto sveta

Tom Newton (Robert Roth) nie je z tohto sveta, rovnako ako hlavný hrdina z filmu Muž, ktorý spadol na Zem, ktorého stvárnil Bowie v snímke Nicolasa Roega v 70. rokoch. Po tom, čo spoznal tento náš trpký svet, sa chce vrátiť domov, no nedovolia mu to.

Na jeho tele robia pokusy, srdce mu zlomí žena menom Mary Lou a teraz sa s ním vlastný mozog zahráva. Servíruje mu bolestné spomienky aj rovnako bolestné vidiny. Ostal uviaznutý medzi dvoma svetmi: cesta domov sa zdá byť nemožná rovnako, ako je preňho nemožné zomrieť. Žije izolovaný na prahu šialenstva, s nikým okrem svojej asistentky sa nestýka a svoje zúfalstvo utápa v gine.

David Bowie Čítajte viac V Londýne uvedú muzikál Davida Bowieho Lazarus

Pozná diabla (Dávid Uzsák), čo si berie masku Valentína, patróna zamilovaných, a hľadá po svete lásku, aby ju zabil. Jeho oči divo svietia, keď ľuďom do uší šepká sladké reči. Presvedčí aj Toma Newtona?

Trocha mu to kazí Dievča (Lenka Libjaková), čo prináša svetlo a nádej. Nádej vraj zomiera posledná, ale predsa raz zomrie, vravia cynici. Lenže ako možno zabiť nádej? Dá sa to vôbec? A čo bude, keď nám nezostane vôbec nič?

Dievča (Lenka Libjaková), čo prináša svetlo a... Foto: Peter Chvostek
Lenka Libjaková Lazarus Dievča (Lenka Libjaková), čo prináša svetlo a nádej.

Štvorlístok pre šťastie

Trojlístok hlavných predstaviteľov si režisér Marián Amsler vybral na istotu. Hoci ide o muzikál, nehľadal komerčné spevácke hviezdy, ale výborných hercov so speváckym darom zvládnuť aj ťažké party. Naozaj si na ich mieste ťažko predstaviť hocikoho iného.

David Bowie bol všestranný umelec – herec, spevák, hudobník aj výtvarník a pre hlavnú postavu Toma Newtona režisér hľadal rovnako zaujímavú a výraznú osobnosť. Robert Roth ako Tom Newton prežíva peklo, mučia ho vlastné myšlienky, aj keď znejú v tónoch Bowieho piesní.

Hlavnú postavu Toma Newtona stvárňuje herec... Foto: Divadlo Aréna
Muzikál Lazarus Hlavnú postavu Toma Newtona stvárňuje herec Roberth Roth, postavu Dievčaťa, ktoré prináša nádej Lenka Libjaková.

Dávid Uzsák je ako diabolský Valentín sladký ako cukrík aj ostrý ako nôž, rafinovane sa mení pred očami a iskrí v tónoch hudby. Lenka Libjaková, známa zatiaľ z nezávislej divadelnej scény, ako Dievča rozžiari javisko, do inak temného príbehu svojou jemnou energiou vnesie nádej, ktorej chceme uveriť. Rezignuje Tom a podvolí sa alebo ešte dokáže svoju nádej vzkriesiť? Štvorlístok výnimočných výkonov dopĺňa Edita Koprivčevic Borsová ako asistentka pána Newtona, ktorá si oblieka šaty jeho lásky.

Diabol (Dávid Uzsák) si berie masku Valentína,... Foto: Peter Chvostek
Dávid Uzsák muzikal lazarus Diabol (Dávid Uzsák) si berie masku Valentína, patróna zamilovaných, a hľadá po svete lásku, aby ju zabil.

Muzikál Lazarus je posledné dielo Davida Bowieho, napísal ho s írskym dramatikom Endom Walshom a zomrel rok po jeho uvedení 8. januára 2016. Pieseň Lazarus z posledného albumu Blackstar bola tiež poslednou piesňou, ktorá vyšla ešte za Bowieho života, videoklip bol zverejnený len tri dni pred jeho smrťou.

David Bowie v klipe Lazarus

No hoci jeho piesne tvoria podstatnú časť muzikálu so živou hudbou, nemusíte ich poznať ani byť práve Bowieho fanúšikom či fanúšičkou, aby vás príbeh oslovil. Spev a hudba sa s rečou striedajú prirodzene a plynulo ako deň s nocou a to rovnako v podaní hlavných aj vedľajších postáv, jedno bez druhého by tu proste nemohlo byť.

Muzikál Lazarus sa stal hitom svetových scén a... Foto: Divadlo Aréna
Muzikál Lazarus Muzikál Lazarus sa stal hitom svetových scén a divákov vyhľadávajúcich divadlo.

Prečo sa muzikál volá Lazarus? Biblický Lazar môže byť žobrák, ktorého po smrti čaká kráľovstvo nebeské, ale aj Lazar z Betánie, ktorého Ježiš vzkriesil štyri dni po smrti. Oboje do príbehu sedí – Tom Newton je chorý, no dostane šancu uzdraviť sa. Názov môže tiež odkazovať na americkú poetku Emmu Lazarusovú, ktorej báseň Nový kolos je vyrytá na podstavci Sochy slobody.

Obit David Bowie Čítajte viac Chameleón, vizionár, ikona. Svet smúti za Davidom Bowiem

Muzikál Lazarus sami tvorcovia označujú ako temný, tak trocha sci-fi horor s prvkami trileru. Ale rovnako to môže byť aj príbeh obyčajného nešťastného a vyhoretého človeka, ktorý stráca nádej. Tom Newton nie je z tohto sveta a predsa má s nami pozemšťanmi veľa spoločné.

S tým, ako zvládame ten večný boj dobra a zla, svoj strach, túžbu po láske, čo sa často nenaplní, ustavične kriesime aj tú poslednú nádej, ktorá nám ostáva, a akí sme pri tom všetkom so sebou sami a izolovaní. Záver nech si vysvetlí každý podľa svojho nastavenia. Muzikál Lazarus nie je ľahký, ale o to väčší zážitok ponúka.

HODNOTENIE PRAVDY – 5 hviezdičiek

Lazarus/Divadlo Aréna/autori: David Bowie a Enda Walsh/Dramatur­gia:Jana Slouková, Saša Sarvašová/Hudobné naštudovanie: Ján Cibula/Réžia: Marián Amsler/V hlavej úlohe ako Thomas Jerome Newton: Robert Roth

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #David Bowie #muzikál #Divadlo Aréna #Lazarus