Nikdy nestretneš dvakrát tú istú ženu

Tanec je stále prúdiaca energia. Premenlivá, ale opakujúca sa, cyklická. Tanečné predstavenie Ženy 2020, ktoré uvedie združenie pre súčasný tanec Move-you v sobotu 2. októbra v Banskej Bystrici, nazerá do hĺbky ženskej duše.

30.09.2021 10:00
Ženy 2020 move-you Foto:
Z predstavenia Ženy 2020.
debata

Jeho témou je premenlivosť ženského tela a psychiky a predlohou pre toto tanečné predstavenie sa stala kniha Cyklická žena od Mirandy Grayovej.

Ukážka z predstavenia Ženy 2020

Nikdy vraj nestretneš dvakrát tú istú ženu, pretože tak ako sa striedajú ročné obdobia, mení sa aj prežívanie a správanie ženy pod prirodzeným vplyvom menštruačného cyklu, vyhlasujú tvorkyne. Dynamickú racionálnu fázu (jar) strieda fáza zmyslovosti a zmyselnosti (leto), kreatívna fáza (jeseň) aj obdobie pokoja, rozjímania a odpočinku (zima). V tanečnom predstavení sa Simona Tonková, Katarína Matúšová, Lucia Bielik a Zuzana Náprstková v choreografickej spolupráci s Líviou Méndez Marín Balážovou zhostia neľahkej úlohy stvárniť toľko rôznych podôb ženy, vyjadriť živelnosť, ale aj racionalitu, nezávislosť aj lásku a empatiu. Tanec je pre ne paralela života a pri jeho interpretácii využívajú skúsenosti zo zahraničných štúdií aj z pôsobenia na domácej muzikálovej scéne, aj vlastné pedagogické skúsenosti.

Robert Roth lazarus Čítajte aj Muzikál Davida Bowieho vie vzkriesiť nádej

Predstavenie Ženy 2020 malo premiéru v novembri minulého roka, uviedli ho v Bratislave, Nitre a Banskej Bystrici. Najbližšie ho diváci môžu opäť vidieť naživo 2. októbra v Divadle Štúdia Tanca v Banskej Bystrici a neskôr v októbri na víkende súčasného tanca v Námestove.

OZ Move-you pripravuje vlastné autorské projekty a performancie v oblasti súčasného tanečného umenia, ktoré prepája aj s inými príbuznými odvetviami, ponúka tiež intenzívne vzdelávacie programy pre tanečníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tanec