Usaďte sa, je tu Netflix pre divadlo

V čase pandémie sme si privykli na on-line kultúru, aj keď živý zážitok napríklad z divadla celkom nenahradí, určite mnohých poteší. Presne pred rokom vznikol aj projekt Dramox na pomoc divákom a divadlám najprv v Českej republike, no dnes už sa rozrástol na 22 krajín vrátane Slovenska. "Divadlo sa tak dostane aj k divákom, na ktorých by inak nedosiahlo," hovorí spoluzakladateľ a šéf divadelnej platformy Dramox Martin Zavadil.

12.10.2021 06:00
Dejvické divadlo Dabing street 3 Foto:
Z predstavenia Dabing street Dejvického divadla.
debata

Diváci môžu za predplatné 11,90 € na mesiac alebo 119 € na rok siahnuť do bohatého archívu predstavení od detských cez činohru až po balet či operu. Divadlá dostávajú z predplatného finančnú podporu vo výške 55 percent zárobku z ich predstavenia, ktoré si diváci pozrú on-line. Pre české divadlá už Dramox za rok získal desať miliónov korún (v prepočte takmer 400-tisíc eur). Projekt pomôže aj školám, za polovičné predplatné umožní atraktívnejšie vyučovanie literatúry či histórie prostredníctvom divadla. On-line divadelná platforma ponúka pedagógom a študentom aj pracovné materiály, ktoré uľahčujú výučbu a pomáhajú lepšie porozumieť predstaveniam.

Martin Zavadil, spoluzakladateľ a riaditeľ... Foto: DRAMOX
Martin Zavadil 1 Martin Zavadil, spoluzakladateľ a riaditeľ spoločnosti Dramox.

Dvesto predstavení v archíve

„Dramox vznikol preto, aby sme divákom umožnili tráviť viac času s divadlom a zároveň aby sme divadlá podporili. Dnes ponúka viac ako 200 záznamov od 103 divadiel z 22 rôznych krajín,“ približuje riaditeľ spoločnosti Martin Zavadil. Paradoxne, myšlienka vytvoriť on-line ponuku divadiel vznikla ešte pred pandémiou, jej rýchly nástup však urýchlil vznik Dramoxu.

TRAILER: Dabing Street - Dejvické divadlo

Už v tejto chvíli sú na tomto portáli k dispozícii inscenácie niekoľkých slovenských divadiel, medzi nimi Slovenského národného divadla, Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene, Divadla Jána Palárika v Trnave či Divadla na Rázcestí v Banskej Bystrici a ďalších, a onedlho by malo v ponuke pribudnúť aj Radošinské naivné divadlo a Divadlo GUnaGU.

Z dielne SND môžu predplatitelia vidieť hneď tri inscenácie, napísané priamo na objednávku SND: Elity, Strach a Spievajúci dom. Posledná menovaná vychádza zo skutočnej udalosti, keď majiteľka domu v Štúrove celé roky obťažovala svojich susedov opernými áriami. Z českých divadiel si môžete pozrieť napríklad hry Divadla Husa na provázku, Divadla J. K. Tyla v Plzni alebo pražského Divadla pod Palmovkou.

Upútavka na inscenáciu Elity

V archíve Dramoxu nechýba svetová scéna – Berlínska štátna opera, Anglický národný balet, Kráľovské divadlo v Madride ani preslávené parížske divadlo Bobino. Riaditeľ Zavadil upozornil aj na argentínsky muzikál či slovenskú inscenáciu Elity zo SND alebo na netradičné stvárnenie baletu Labutie jazero z Nórska. Zahraničné predstavenia sú vybavené českými a onedlho aj slovenskými titulkami, české a slovenské zas anglickými, takže platforma sa právom môže označiť za miesto kultúrnej výmeny.

20 Konvalia3 Čítajte aj Predstavenie Konvália: Keď básnikom zakážu lásku

Vedú komédie a povinné čítanie

„V sledovanosti prevládajú komédie, ale ponuka žánrov je pestrá, od predstavení pre materské a základné školy až po operu, máme aj špeciálnu sekciu Povinné čítanie, ktorá je druhá najobľúbenejšia,“ pripomína Martin Zavadil. V blízkej budúcnosti by mala byť slovenská časť archívu obohatená o záznamy divadelných predstavení, ktoré vlastní RTVS, a tá je myšlienke podpory divadiel veľmi naklonená.

Vznik vizuálu k predstaveniu Elity (SND)

Niektoré predstavenia sú v archíve dokonca v niekoľkých rôznych verziách, od rôznych divadiel, ako napríklad známa Maryša. „Zabudnite na to, že Hamleta ste videli pred piatimi rokmi, teraz ho môžete vidieť inak, v celkom inom podaní,“ pozýva Zavadil. Na Dramoxe majú svoje miesto nielen veľké štátne divadlá, ale aj malé alternatívne scény, jedinou podmienkou zaradenia do archívu je chuť etablovať sa s divadlom aj v on-line priestore a vytvorenie kvalitného záznamu. Samozrejme, výber predstavení podlieha konzultáciám s teatrológmi a predchádza mu celý proces ošetrenia autorských práv.

kramerova vs kramer Čítajte aj Nová dráma ponúkne to najlepšie, čo na domácich scénach vzniklo

Dramox spustil aj aplikácie pre smart televízory a mobilné telefóny a pripravuje tiež premietanie divadelných záznamov v kinách. „Dramox umožní divákom, aby spoznali divadlo aj na druhom konci republiky alebo aj v zahraničí a samotným divadlám robí reklamu. Divadlá sú tu už tisícky rokov a budú aj ďalej, on-line platforma návštevnosť divadiel nezníži, skôr naopak, dostaneme ho aj k ďalším divákom,“ myslí si riaditeľ Zavadil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlá