Divadlo Aréna zožalo v Prahe nevídaný úspech

Na pozvanie riaditeľky Slovenského inštitútu v Prahe, v rámci Týždňa slovenskej kultúry, hosťovalo Divadlo Aréna v pražskom Divadle Hybernia. S unikátnymi inscenáciami, zaradenými do tzv. Občianskeho cyklu, zožalo bratislavské divadlo mimoriadny úspech u českých divákov.

19.10.2021 08:00
Biblia divadlo aréna juraj kukura Foto:
Snímka z predstavenia Biblia.
debata (1)

Jedinečný projekt s názvom „Divadlo Aréna exkluzívne v Prahe“ sa konal od 11. do 15. októbra. Počas týchto piatich dní Divadlo Aréna reprezentovalo slovenskú kultúru a divadlo na jednej z popredných českých divadelných scén a predstavilo neprikrášlený pohľad na slovenské dejiny.

Ako v pozývacom liste píše riaditeľka Slovenského inštitútu v Prahe: „Divadlo Aréna pod vedením Juraja Kukuru – ako prvé na Slovensku – prinieslo občiansky uvedomelý divadelný program so zameraním sa na prehodnocujúci a objektivizovaný pohľad do minulosti – do slovenských, resp. česko-slovenských dejín. Zakrátko sa z neho vyprofiloval Občiansky cyklus – cyklus inscenácií, ktorý už takmer dve desaťročia predstavuje úctyhodnú dramaturgickú os Divadla Aréna a ktorý medzičasom organicky do seba pojal aj témy nad rámec národných histórií, s dôrazom na oživovanie vedomia univerzálnych hodnôt ľudskej civilizácie a ich kultúrnu všeplatnosť.“

Divadlo Aréna odohralo v Prahe päť predstavení zaradených do tzv. Občianskeho cyklu, ktoré divadlo hráva aj na Slovensku. Boli to tituly: Jánošík – príbeh vraha?, Tiso, Holokaust, #dubček a Biblia.

„Českým divákom sme priniesli najmä predstavenia, ktoré nás ako národy historicky spájajú. Posledným predstavením bola Biblia. Tá sa nás týka všetkých“, povedal Juraj Kukura, riaditeľ Divadla Aréna.

Snímka z predstavenia Tiso. Foto: Archív Divadla Aréna
Tiso Snímka z predstavenia Tiso.

Českí diváci nešetrili slovami chvály a obdivu k jednotlivým predstaveniam. Vyzdvihovali spracovanie jednotlivých historických tém, ktoré ich nútili premýšľať nad našou spoločnou históriou.

Súčasťou projektu je výstava obrazov Juraja Kukuru „OD STVORENIA KU KRÍŽU“, ktoré vznikajú počas predstavenia Biblia – číta Juraj Kukura. Výstavu si môže široká verejnosť pozrieť v priestoroch Slovenského inštitútu v Prahe, kde bude prístupná do 27. októbra.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Aréna #Divadlo Hybernia #Týždeň slovenskej kultúry