V Nitre uviedli rockovú operu Jozef a jeho zázračný farebný plášť

Slávne dielo britského skladateľa A. L. Webbera a textára Tima Ricea malo vo svete premiéru v roku 1968. Bratislavská Nová scéna ho uviedla v roku 1994 a teraz prišlo i do Nitry.

23.10.2021 09:00
SR Nitra DAB divadlo muzikál premiéra NRX Foto:
Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre uviedlo v piatok premiéru výpravného muzikálu Jozef a jeho zázračný farebný plášť.
debata

Tamojšie Divadlo Andreja Bagara ho divákom predstavilo v piatok večer.

„Vizuálne pútavou a vtipnou formou rozpráva známy starozákonný príbeh o Jozefovi a jeho bratoch, ktorý je metaforou o láske aj nenávisti, o zrade aj odpustení a najmä o odhodlaní žiť svoj sen napriek všetkým prekážkam. Tento titul je zaujímavý tým, že sa neustále dopĺňa a prerába. My uvádzame jeho finálnu verziu, ktorú v roku 2019 uviedli v Londýne, v divadle Paládium,“ priblížil režisér Peter Oravec.

Andrew Lloyd Webber Čítajte viac Britskú premiéru nového muzikálu pre koronavírus odložili

Ide o rockovú operu s veľkým množstvom choreografií, ktorých autorom je Ladislav Cmorej. Veľmi dôležitá je aj výtvarná stránka, ktorú majú na starosti traja výtvarníci. Je to scénograf Pavol Andraško, kostýmová výtvarníčka Ľudmila Várossová, ktorá tento muzikál robila aj na Novej scéne s Jozefom Bednárikom v roku 1994, a Erik Bartoš, ktorý pripravil projekcie a vizuálne efekty s využitím najnovších technológií.

Prvýkrát v dejinách Divadla bude na javisku aj 14-členný živý orchester pod taktovkou Júliusa Selčana.

„Pretože už v názve máme Jozef a jeho zázračný farebný plášť, celú výtvarnú koncepciu sme poňali veľmi farebne. Je postavená na farbách, ich významoch a striedaní. Pôjde o multižánrovú show, ktorá ponúkne skvelé herecké a spevácke výkony, hudobný zážitok, strhujúce choreografie a moderné vizuálne efekty,“ zhodnotil Oravec.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #muzikál #Divadlo Andreja Bagara v Nitre #DAB Nitra #Jozef a jeho zázračný farebný plášť #rocková opera