Zomrela bývalá sólistka a dramaturgička Opery SND Jela Krčméry-Vrteľová

Jela Krčméry-Vrteľová debutovala ako Maddalena vo Verdiho opere Rigoletto, stvárnila Floru v La traviate, Lolu v Sedliackej cti, Nicklaussa v Hoffmannových poviedkach či Carmen. Je autorkou libriet k niekoľkým operám, predovšetkým k opere Svätopluk Eugena Suchoňa. Zomrela vo veku 97 rokov.

05.11.2021 17:09
Krcmery Vrelova Jela  portret Foto:
Bývalá sólistka a dramaturgička Opary SND Jela Krčméry-Vrteľová (7. 1. 1924 Martin – 4. 11. 2021 Bratislava)
debata (1)

Vedenie Slovenského národného divadla prijalo so zármutkom správu o úmrtí bývalej sólistky a dramaturgičky Opery SND. Redakciu Pravda o úmrtí informovala tlačová hovorkyňa divadla Izabela Pažítková.

Jela Krčméry-Vrteľová sa narodila v Martine 7. januára 1924 v rodine Dr. Štefana Krčméryho, literárneho kritika, historika, dramatika i prekladateľa. Hlas jej mamy je známy z rozhlasových vĺn ako hlas legendárnej rozprávkarky tety Hely. Po štúdiách na konzervatóriu v Bratislave a na Hudobnej akadémii Santa Cecilia v Ríme, kde sa dostala ako laureátka medzinárodnej speváckej súťaže na Pražskej jari, bola Jela Krčméry-Vrteľová v rokoch 1945 – 1952 sólistkou Opery SND.

Debutovala ako Maddalena vo Verdiho opere Rigoletto. Neskôr stvárnila Floru v La traviate, Lolu v Sedliackej cti, Nicklaussa v Hoffmannových poviedkach či Carmen. SND ostala verná ako dramaturgička, libretistka a prekladateľ ka do roku 1981.

Je autorkou libriet k niekoľkým operám, predovšetkým k opere Svätopluk Eugena Suchoňa. Vytvorila libretá aj pre opery Tibora Andrašovana, Miloslava Kořínka, Milana Dubovského a Ladislava Kupkoviča. Spoluvytvárala aj opery pre deti, z ktorých Veľ ká doktorská rozprávka sa do repertoáru niekoľkokrát vrátila. Jela Krčméry-Vrteľová preložila z taliančiny, francúzštiny a nemčiny vyše sedemdesiat libriet. Vydala albumy klasických, operných a zborových piesní, spolupracovala s rozhlasom, televíziou, so Slovenskou filharmóniou, vydala zbierky veršov.

V roku 2018 získala Jela Krčméry-Vrteľová za dlhoročnú tvorivú činnosť v Opere SND a výnimočný prínos v oblasti umenia a kultúry Cenu ministerky kultúry SR.

Jela Krčméry-Vrteľová bola aktívnou členkou Živeny, spolku slovenských žien, na ktorého práci sa aktívne podieľala až do roku 2014. Ministerstvo práce a sociálnych vecí SR ju za tieto aktivity ocenilo titulom Výnimočná žena Slovenska.

Posledná rozlúčka s Jelou Krčméry-Vrteľovou bude 11. novembra 2021 o 11. hodine vo Veľ kom evanjelickom kostole na Panenskej ulici v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Opera SND