Šikulov román Udri pastiera uvedú na prešovskej scéne

Pred dvadsiatimi rokmi vyšiel vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ román Udri pastiera, pri tvorbe ktorého spisovateľ Vincent Šikula zomrel. Vie sa, že gréckokatolícky biskup Peter Gojdič, o ktorom táto kniha je, zomrel vo väzení v Leopoldove. Vincent Šikula vraj chcel mať pri písaní tiež mreže, aby mu izba pripomínala väzenie. Preto román dokončieval v dome na modranskom kopci a aj sa tam sám dobre pozamykal ako vo väzení.

06.11.2021 11:00
Udri pastiera Foto:
Divadelná hra Udri pastiera približuje príbehu odsúdeného biskupa Gojdiča.
debata

Vo väzenskej cele sa odohráva aj hra, ktorá vznikla na motívy tohto románu. V prešovskom divadle Viola ju pod rovnakým názvom – Udri pastiera – uviedli v réžii Kamila Žišku, najbližšie ju hrajú v nedeľu 7. novembra.

Titul je v súlade s dramaturgickým plánom divadla, ktorý chce pripomínať osobnosti, ktoré ovplyvnili históriu kraja a mohli by byť vzorom pre mladú generáciu.

Na októbrovej premiére sa zúčastnila aj manželka zosnulého Vincenta Šikulu Anna Blahová Šikulová, ktorá nám o inscenácii povedala:

"Kamil Žiška mi nezabudnuteľne utkvel v pamäti ako režisér hry Nepolepšený svätec od Ľubomíra Feldeka. Bola to moderne zrežírovaná hra o katolíckom disidentovi Silvestrovi Krčmérym. Hru o Gojdičovi naštudoval podobne, navyše podľa vlastného scenára. Mal tak viac voľnosti aj viac možností doplniť meditatívny, fragmentárny text.

werther štátne divadlo kosice Čítajte viac Utrápený Werther sa predstaví v košickej opere

Tým, že zapojil do dramatického konceptu aj postavu spisovateľa, obohatil dej o ďalší konkrétny ľudský osud. Dráma spisovateľa spolu so strohou náznakovou scénou (podľa návrhu Kataríny Nedelskej) a metaforickou obraznosťou celkové vyznenie rozvrstvuje a obohacuje. Navyše jemne naznačil aj bohémsku črtu spisovateľa (Ja som z vinohradníckeho kraja!), ba aj nadčasový motív Danteho Pekla a Očistca."

Celé uchopenie inscenácie je v súlade so Šikulovou obhajobou a ochranou ľudí z okraja spoločnosti aj v súlade so Žiškovou obhajobou náboženského cítenia ako súčasti kultúry. Postavu biskupa hrá obľúbený herec Eugen Libezňuk, ktorý svojou „nedokonalou“ slovenčinou vhodne pripomína Gojdičovu rusínsku národnosť.

Roly spisovateľa sa citlivo zmocnil Miroslav Bodoki. Nevďačnú úlohu Muža v sivom, nepomenovaného vykonávateľa zla, hrá Peter Biž. Šikulov román je esejou o území, kde sa lámali dejiny, aj obrazom doby, v ktorej sa lámali charaktery. Inscenácia je poklonou Gojdičovi, človeku, ktorý sa za svoj názor obetoval, a je aj zaujímavým divadelným zážitkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #divadelná hra #Vincent Šikula #Pavol Peter Gojdič