SKD Martin uvedie premiéru inscenácie Tri sestry v réžii Marána Amslera

Slovenské komorné divadlo (SKD) Martin uvedie v piatok 12. novembra premiéru inscenácie Antona Pavloviča Čechova Tri sestry v réžii Mariána Amslera.

08.11.2021 11:00
Marián Amsler Foto: ,
Režisérom inscenácie je držiteľ ceny Dosky Marián Amsler. Tri dcéry režíruje už tretí raz.
debata

Tvorcovia hľadali spôsob, ako interpretovať klasický Čechovov text súčasnými divadelnými prostriedkami. „Dospeli sme ku koncepcii, ktorá pracuje s prvkami fyzického, pohybového divadla. Realistický až psychologický text sa snažíme dopracovať do veľmi fyzického, pohybového tvaru. Ideme proti klasickému stvárňovaniu Čechova, kde v salóne ľudia sedia a rozprávajú. Uprednostnili sme fyzickú akciu, konanie, verbalizovanie myšlienok, tém a emócií postáv, ktoré sa dostávajú cez pohybovú zložku do popredia,“ vysvetlil Amsler.

V martinskom divadle režíruje po tretí raz. „Prišlo sem veľa mladých energických ľudí, ktorí skúšanie berú zodpovedne a vážne. Je celkom ťažké to zvládnuť, ‚urozprávať‘ všetky texty a zahrať komplikované čechovovské postavy. Na druhú stranu, má to aj veľký humor. Hra v sebe nesie obrovskú zmes tragiky, komiky a autorovej irónie voči osobám a ľuďom. Pre hercov je to naozaj dobrá príležitosť nájsť rovnováhu medzi komickým a tragickým. Môžu ukázať širokú škálu emočných impulzov a vzťahových vecí, ktoré Čechov medzi všetkými rozohral,“ povedal Amsler.

Umelecký šéf SKD Lukáš Brutovský podotkol, že aktuálnu sezónu koncipovali ako stretnutie klasického materiálu a tvorcov, ktorí by mali byť prísľubom jeho inovatívneho čítania. „Tretíkrát sa vracia režisér Amsler, ktorý inscenuje Čechova už niekoľkýkrát v kariére. Jeho prítomnosť by mala byť zárukou, že to nebude takzvané klasické čítanie Čechovovej hry. Ale že pôjde o súčasnú interpretáciu, ktorá by mala byť vizuálne zaujímavá, s interpretačným posunom. Alebo ak nie posunom, tak veľmi súčasným pohľadom na vzťahy v Čechovovej hre,“ uzavrel Brutovský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #DOSKY #Marián Amsler #Slovenské komorné divadlo Martin