Opona sa dvíha: Táto sobota patrí divadlám

Noc divadiel na Slovensku už dvanásť rokov spríjemňuje novembrový čas a prináša divákom nevšedné zážitky. Práve táto sobota 20. novembra bude patriť divadlám v ich rôznej podobe, diváci si môžu vybrať z bohatej ponuky 57 divadiel v 24 slovenských mestách.

18.11.2021 13:00
Chronoškriatkovia Foto:
Chronoškriatkovia v podaní Bratislavského bábkového divadla sú služobníci Zuba času. Kazia počítače, odfarbujú oblečenie, všetko na tomto svete vďaka nim starne.
debata (1)

Naživo môžu vidieť rozprávku či nočný sprievod, môžu si zahrať spoločenskú hru, nahliadnuť do zákulisia prípravy hry či muzikálového predstavenia, pozrieť si divadlo vo virtuálnej realite alebo aj diskutovať s divadelníkmi. Zapojené divadlá lákajú divákov na voľné či špeciálne vstupné, ale hlavne na zaujímavé kultúrne zážitky.

Minulosť aj budúcnosť vo virtuálnej realite

Bratislavské Štúdio12 na Jakubovom námestí prinesie nový typ divadelného zážitku prostredníctvom virtuálnej reality, keď sa dej odohráva všade okolo vás a herca sa môžete takmer dotknúť – objavia sa inscenácie známe vo svojej filmovej podobe ako Spoločenstvo vlastníkov (film Vlastníci) o medziľudských vzťahoch v jednom bytovom dome či Ucho (trezorový film zo 60. rokov), kde do života ambiciózneho manželského páru zasiahne všadeprítomné eštebácke odpočúvacie zariadenie.

Slovenské národné divadlo sa v Spoločenskej hre v iks dejstvách vracia k storočnici slovenského divadla, v hre sa nachádza 1 200 otázok o najvýznamnejších osobnostiach, udalostiach a inscenáciách naprieč celým Slovenskom a všetkými žánrami. Divadlo Astorka Korzo '90 sa počas tejto výnimočnej noci premení na poetickú vináreň či kaviareň, na miesto stretnutia nielen s divadlom, ale aj s literatúrou a hudbou v predstavení Červený balón.

Divadlo Nová scéna oslávi počas Noci divadiel svojich 75 rokov v galaprograme zostavenom zo skladieb zo zahraničných aj autorských titulov ako My Fair Lady, West Side Story, Bedári, Mačky, Rebelové, Pokrvní bratia a ďalších Na javisku Divadla P. O. Hviezdoslava sa udomácni Johanes Faust – najznámejšia a najobľúbenejšia hra, ktorú po niekoľko storočí hrávali potulní bábkari od 17. do 19. storočia po celej Európe, s kúzlami a so strašidelnou zábavou čertov, ktorí Fausta odnesú do pekla.

Kozliatka aj Shakespeare disco

V Slovenskom komornom divadle Martin vznikol pri príprave inscenácie Sen noci svätojánskej vedľajší produkt Shakespeare disco, ktorý prepája živý dj-set so Shakespearovými sonetmi, no ešte predtým sa bude diskutovať o vytváraní slovenských „národných“ mýtov. V Novom divadle v Nitre sa predvedú štyri ženy na malom javisku, ktoré sa rozhodli povedať a vyspievať všetko.

V Bábkovom divadle Žilina čaká na deti od štyroch rokov rozprávka Kozliatka, vyskúšajú si divadelné origami na výtvarnom workshope a vypočujú netradičné čítanie rozprávkovej knižky so živou hudbou. Starších ako šesť rokov čaká nová inscenácia Hlava-nehlava. Bratislavské bábkové divadlo predvedie hru Chronoškriatkovia, ktorú ocenili na medzinárodnom festivale aj 24-hodinový on-line stream inscenácií: INÝ a Rozprávky o Malej tučnej víle. Program na Noc divadiel chystá aj Bábkové divadlo na Rázcestí.

Štátna opera v Banskej Bystrici predstaví Evu, ženu, ktorá išla za svojou láskou aj proti pravidlám spoločnosti a na operu stavilo aj Štátne divadlo Košice – uvedie 3. symfóniu Henryka Góreckeho, Ateliér bez StropU pozval Terryho Pratchetta z fantasy románu aj s s plejádou bizarných postáv, ktoré diváci uvidia v zázname predstavenia ŠtipkaHodín vo filmovom svete Laterna Magica.

Prešovské Divadlo Jonáša Záborského rozoznie svetový muzikál Jesus Christ Superstar, v Divadle Alexandra Duchnoviča pripravili adaptáciu Švantnerovej Nevesty hôľ, Spišské divadlo uvedie predpremiéru situačnej komédie Guľový blesk. Celú bohatú ponuku nájdete na stránke nocdivadiel.sk. Tento rok však ku tradičnej Noci divadiel viedli veľmi dlhé dni, keď divadlá hrať nemohli, ostali bez divákov a diváci bez výnimočných zážitkov.

Hádam preto sa 12. ročník odohrá pod mottom Cesta dlhých dní do Noci divadiel. Je to medzinárodné podujatie, iniciátorom projektu Noc divadiel je chorvátska Noć kazališta a zapájajú sa doň stovky európskych divadiel, ktoré sa počas jednej noci spoja a ponúknu divákom netradičné divadelné zážitky v netradičnom časovom rozpätí.

„O 19. hodine sa pomyselne spoja všetky naše divadlá, aby spoločným potleskom odštartovali Noc divadiel, podujatie, ktoré nás spája a prináša do nášho každodenného života nevšedné zážitky,“ hovorí Vladislava Fekete, riaditeľka Divadelného ústavu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #noc divadiel